Naples Reserve Model Home
Naples Reserve Model Home
Design Studio by Raymond
While not overly large by way of swimming purposes, the Pool allows the comfort of sunbathing on its umbrella covered wet shelf that is removable when full sunlight is required to work away those winter whites. Illuminated water runs around a wooden deck that feels as if you are floating over the pool and a submerged spa area transports you to the back of a yacht in harbor at night time. The linear fire pit provides warmth on those rarely found winter days in Naples, yet offers nightly ambiance to the adjacent Spa or Lanai area for a focal point when enjoying the use of it. 12” x 24” Shell Stone lines the pool and lanai deck to create a tranquil pallet that moves the eye across its plain feel and focuses on the glass waterline tile and light grey glass infused pebble finish. LED Bubblers line the submerged gas heated Spa so as to create both a sound and visual barrier to enclose the resident of this relaxation space and allow them to disappear into the warmth of the water while enjoying the ambient noise of their affects.
Keowee Vineyards Residence Living Room
Keowee Vineyards Residence Living Room
LS3P Living
Custom home Studio of LS3P ASSOCIATES LTD. | Fred Martin Photography
Mazama House
Mazama House
FINNE Architects
The Mazama house is located in the Methow Valley of Washington State, a secluded mountain valley on the eastern edge of the North Cascades, about 200 miles northeast of Seattle. The house has been carefully placed in a copse of trees at the easterly end of a large meadow. Two major building volumes indicate the house organization. A grounded 2-story bedroom wing anchors a raised living pavilion that is lifted off the ground by a series of exposed steel columns. Seen from the access road, the large meadow in front of the house continues right under the main living space, making the living pavilion into a kind of bridge structure spanning over the meadow grass, with the house touching the ground lightly on six steel columns. The raised floor level provides enhanced views as well as keeping the main living level well above the 3-4 feet of winter snow accumulation that is typical for the upper Methow Valley. To further emphasize the idea of lightness, the exposed wood structure of the living pavilion roof changes pitch along its length, so the roof warps upward at each end. The interior exposed wood beams appear like an unfolding fan as the roof pitch changes. The main interior bearing columns are steel with a tapered “V”-shape, recalling the lightness of a dancer. The house reflects the continuing FINNE investigation into the idea of crafted modernism, with cast bronze inserts at the front door, variegated laser-cut steel railing panels, a curvilinear cast-glass kitchen counter, waterjet-cut aluminum light fixtures, and many custom furniture pieces. The house interior has been designed to be completely integral with the exterior. The living pavilion contains more than twelve pieces of custom furniture and lighting, creating a totality of the designed environment that recalls the idea of Gesamtkunstverk, as seen in the work of Josef Hoffman and the Viennese Secessionist movement in the early 20th century. The house has been designed from the start as a sustainable structure, with 40% higher insulation values than required by code, radiant concrete slab heating, efficient natural ventilation, large amounts of natural lighting, water-conserving plumbing fixtures, and locally sourced materials. Windows have high-performance LowE insulated glazing and are equipped with concealed shades. A radiant hydronic heat system with exposed concrete floors allows lower operating temperatures and higher occupant comfort levels. The concrete slabs conserve heat and provide great warmth and comfort for the feet. Deep roof overhangs, built-in shades and high operating clerestory windows are used to reduce heat gain in summer months. During the winter, the lower sun angle is able to penetrate into living spaces and passively warm the exposed concrete floor. Low VOC paints and stains have been used throughout the house. The high level of craft evident in the house reflects another key principle of sustainable design: build it well and make it last for many years! Photo by Benjamin Benschneider
One Bedford Condo Suite
One Bedford Condo Suite
BOXWOOD ARCHITECTS
This apartment was designed in a light, modern Scandinavian aesthetic for a retired couple who divide their time between Toronto and the British Columbia Interior. The suite layout was reconfigured to provide a more open plan without sacrificing areas for privacy. Every opportunity was taken to maximize storage into custom designed cabinetry for an ordered and clean space. Assisting on this project was interior designer, Jill Greaves. Custom cabinetry fabricated by MCM2001. Home Automation coordinated with Jeff Gosselin at Cloud 9 AV Inc. Photography by Shai Gil.
Tice Residences
Tice Residences
DesignARC
The Tice Residences replace a run-down and aging duplex with two separate, modern, Santa Barbara homes. Although the unique creek-side site (which the client’s original home looked toward across a small ravine) proposed significant challenges, the clients were certain they wanted to live on the lush “Riviera” hillside. The challenges presented were ultimately overcome through a thorough and careful study of site conditions. With an extremely efficient use of space and strategic placement of windows and decks, privacy is maintained while affording expansive views from each home to the creek, downtown Santa Barbara and Pacific Ocean beyond. Both homes appear to have far more openness than their compact lots afford. The solution strikes a balance between enclosure and openness. Walls and landscape elements divide and protect two private domains, and are in turn, carefully penetrated to reveal views. Both homes are variations on one consistent theme: elegant composition of contemporary, “warm” materials; strong roof planes punctuated by vertical masses; and floating decks. The project forms an intimate connection with its setting by using site-excavated stone, terracing landscape planters with native plantings, and utilizing the shade provided by its ancient Riviera Oak trees. 2012 AIA Santa Barbara Chapter Merit Award Jim Bartsch Photography
Colonia Del Sol
Colonia Del Sol
Within Studio LLC
This is a custom home that was designed and built by a super Tucson team. We remember walking on the dirt lot thinking of what would one day grow from the Tucson desert. We could not have been happier with the result. This home has a Southwest feel with a masculine transitional look. We used many regional materials and our custom millwork was mesquite. The home is warm, inviting, and relaxing. The interior furnishings are understated so as to not take away from the breathtaking desert views. The floors are stained and scored concrete and walls are a mixture of plaster and masonry. Southwest inspired kitchen with custom cabinets and clean lines. Christopher Bowden Photography http://christopherbowdenphotography.com/
Sonoma Organic Modern
Sonoma Organic Modern
User
Design by MAS Design in Oakland Ca For more information on products and design visit http://www.houzz.com/projects/1409139/sonoma-county-organic-modern
Transitional Custom Great Room
Transitional Custom Great Room
Design Harmony
This great room is stunning! Tall wood windows and doors, exposed trusses and the private view make the room a perfect blank canvas. The room was lacking contrast, lighting, window treatments and functional furniture to make the space usable by the entire family. By creating custom furniture we maximized seating while keeping the furniture scale within proportion for the room. New carpet, beautiful herringbone fabric wallpaper and a very long console to house the children's toys rounds out this spectacular room. Photo Credit: Holland Photography - Cory Holland - hollandphotography.biz
Hornstein Residence
Hornstein Residence
Design Platform
Fully renovated 1969 ranch. New exterior color scheme, and custom designed and built front door made from Mahogany and Maple. All photography by: www.davidlauerphotography.com
North Bay
North Bay
Prentiss Balance Wickline Architects
Photographer: Jay Goodrich This 2800 sf single-family home was completed in 2009. The clients desired an intimate, yet dynamic family residence that reflected the beauty of the site and the lifestyle of the San Juan Islands. The house was built to be both a place to gather for large dinners with friends and family as well as a cozy home for the couple when they are there alone. The project is located on a stunning, but cripplingly-restricted site overlooking Griffin Bay on San Juan Island. The most practical area to build was exactly where three beautiful old growth trees had already chosen to live. A prior architect, in a prior design, had proposed chopping them down and building right in the middle of the site. From our perspective, the trees were an important essence of the site and respectfully had to be preserved. As a result we squeezed the programmatic requirements, kept the clients on a square foot restriction and pressed tight against property setbacks. The delineate concept is a stone wall that sweeps from the parking to the entry, through the house and out the other side, terminating in a hook that nestles the master shower. This is the symbolic and functional shield between the public road and the private living spaces of the home owners. All the primary living spaces and the master suite are on the water side, the remaining rooms are tucked into the hill on the road side of the wall. Off-setting the solid massing of the stone walls is a pavilion which grabs the views and the light to the south, east and west. Built in a position to be hammered by the winter storms the pavilion, while light and airy in appearance and feeling, is constructed of glass, steel, stout wood timbers and doors with a stone roof and a slate floor. The glass pavilion is anchored by two concrete panel chimneys; the windows are steel framed and the exterior skin is of powder coated steel sheathing.