Small Lawn Designs

Oakton, VA Job
Oakton, VA Job
COLAO & PETER Outdoor Environments
Tumbled travertine segmented lawn steps adjacent to a Western Maryland planter wall and pier topped with low-voltage landscape lighting.
Beautiful Small Landscape
Beautiful Small Landscape
Southview Design
A paver patio (Anchor Afton, walnut color) to gives the homeowners the entertainment and dining space they wanted. The blended colors of the pavers pull together the colors of the roof shingles (brown) and the New York Bluestone (blue/gray). The smaller pattern of the pavers defines the space, inviting guests to sit. Plus, the plant bed between the wall and the patio gave the homeowners a space to plant seasonal color and an edible garden.
Family Residence, Custom Home, Exterior
Family Residence, Custom Home, Exterior
CBI Design Professionals, Inc.
This home is in a rural area. The client was wanting a home reminiscent of those built by the auto barons of Detroit decades before. The home focuses on a nature area enhanced and expanded as part of this property development. The water feature, with its surrounding woodland and wetland areas, supports wild life species and was a significant part of the focus for our design. We orientated all primary living areas to allow for sight lines to the water feature. This included developing an underground pool room where its only windows looked over the water while the room itself was depressed below grade, ensuring that it would not block the views from other areas of the home. The underground room for the pool was constructed of cast-in-place architectural grade concrete arches intended to become the decorative finish inside the room. An elevated exterior patio sits as an entertaining area above this room while the rear yard lawn conceals the remainder of its imposing size. A skylight through the grass is the only hint at what lies below. Great care was taken to locate the home on a small open space on the property overlooking the natural area and anticipated water feature. We nestled the home into the clearing between existing trees and along the edge of a natural slope which enhanced the design potential and functional options needed for the home. The style of the home not only fits the requirements of an owner with a desire for a very traditional mid-western estate house, but also its location amongst other rural estate lots. The development is in an area dotted with large homes amongst small orchards, small farms, and rolling woodlands. Materials for this home are a mixture of clay brick and limestone for the exterior walls. Both materials are readily available and sourced from the local area. We used locally sourced northern oak wood for the interior trim. The black cherry trees that were removed were utilized as hardwood flooring for the home we designed next door. Mechanical systems were carefully designed to obtain a high level of efficiency. The pool room has a separate, and rather unique, heating system. The heat recovered as part of the dehumidification and cooling process is re-directed to maintain the water temperature in the pool. This process allows what would have been wasted heat energy to be re-captured and utilized. We carefully designed this system as a negative pressure room to control both humidity and ensure that odors from the pool would not be detectable in the house. The underground character of the pool room also allowed it to be highly insulated and sealed for high energy efficiency. The disadvantage was a sacrifice on natural day lighting around the entire room. A commercial skylight, with reflective coatings, was added through the lawn-covered roof. The skylight added a lot of natural daylight and was a natural chase to recover warm humid air and supply new cooled and dehumidified air back into the enclosed space below. Landscaping was restored with primarily native plant and tree materials, which required little long term maintenance. The dedicated nature area is thriving with more wildlife than originally on site when the property was undeveloped. It is rare to be on site and to not see numerous wild turkey, white tail deer, waterfowl and small animals native to the area. This home provides a good example of how the needs of a luxury estate style home can nestle comfortably into an existing environment and ensure that the natural setting is not only maintained but protected for future generations.
Classical entryway
Classical entryway
Verdance Landscape Architecture
Columnar evergreens provide a rhythmic structure to the flowing bluestone entry walk that terminates in a fountain courtyard. A soothing palette of green and white plantings keeps the space feeling lush and cool. Photo credit: Verdance Fine Garden Design
Bronx Box - exterior
Bronx Box - exterior
Resolution: 4 Architecture
This urban infill prefab is located at the foot of the Throgs Neck Bridge on Eastchester Bay in the Bronx. The Bronx Box is a modified version of the double-decker, 2-story bar typology with an additional storage ‘saddle bag’, containing built in cabinets along the length of the house. Given the narrow lot, the design aims to celebrate the constraints of its zoning envelope; the site’s set backs, height limitations, and flood plain requirements yield a compact footprint while still featuring off-street parking, a small patch of green, and an expansive roof deck with stunning views of the bay beyond. The first floor is compact and contains a wall of storage running the length of the floor. An open living, dining and kitchen area is organized in a linear manner and opens out onto an elevated deck. Exterior stairs are the full width of the house and lead down to the pier that juts out into the bay. The second floor mimics the linear organization of the first and a wall of storage as well, but two bedrooms and two bathrooms occupy the rest of the space. The master bedroom features its own fireplace and balcony while a structural glass skylight allows for natural light into the internal bathroom. A metal clad roof bulkhead was carefully sculpted within the zoning restrictions and provides access to an expansive roof deck providing 360º views of the bay and surrounding neighborhood. The house is clad in cement board with cedar accents and Ipe wood decks to keep maintenance issues at a minimum. Given that the home’s modern aesthetic builds from the existing colors, textures, and diverse qualities within the surrounding urban fabric, it has been accepted as another unique personality within the neighborhood. Architects: Joseph Tanney, Robert Luntz Project Architect: John Kim Manufacturer: Simplex Industries Project Coordinator: Jason Drouse Engineer: Lynne Walshaw P.E., Greg Sloditskie Contractor: Northbrook Contracting Corp. Photographer: © RES4, © Laurie Lambrecht
Log Cabin by Lake
Log Cabin by Lake
Lankford Associates Landscape Architects
A deck and patio lead from the log cabin to a fire ring above the bluff overlooking the lake. Carefully controlled edging to the lawn created order from the surroundings and emphasized the clients desire for off setting the rustic nature of the log home. Low maintenance plantings and a simple gravel pathway connect the gardens with the residence. This lodge style bungalow is located on a small lake on the Western side of Washington State. Featured in Everett Herald, Home and Garden, January 28th, 2008
Cat Mountain
Cat Mountain
austin outdoor design
The view of Cat Mountain from the street really shows the privacy of the patios below. The long steel planters separate the lawn from the front beds and add direction to the entrance. This photo was taken by Ryann Ford.
72 The Parade Ascot Vale  Victoria Australia
72 The Parade Ascot Vale Victoria Australia
Bagnato Architecture & Interiors
This simple back yard has a variety of materials to add visual variety such as stone walls and pavers, timber slatted fence which is decking ad paint rusted feature walls
Howard Roberts
Howard Roberts
Liquidscapes
From this partially wooded lot with its grass pasture, evolved a home for our clients to spend time with their family and grand kids. Simplicity, ease and open spaces for the family and kids to play and enjoy was the goal here. This was more of a six month residence during the warmer seasons for outdoor living. A small artificial putting was installed for grandpa to teach his grandchildren the art of putting. The property had heavy deer pressure, so we had a limited planting pallet. We also needed to achieve a farm and forest management assessment for tax purposes.