2,07,536 Home Bar Design Ideas

Find the right local pro for your project
Find top design and renovation professionals on Houzz
Custom Basement Bar
Custom Basement Bar
Dave Fox Design Build RemodelersDave Fox Design Build Remodelers
This project involved converting a partially finished basement into an ultimate media room with an English pub. The family is big on entertaining and enjoys watching movies and college football. It was important to combine the media area with the pub to create options for guests within the same space. Although the home has a full sized basement the staircase was centrally located, which made it difficult for special configuration. As a result, we were able to work with the existing plan be designing a media area large enough for a sectional sofa and additional seating with the English pub at the far end of the room. The home owner had a projection screen on a bare wall with the electrical components stacked on boxes. The new plan involved installing new cabinets to accommodate components and surround the screen to give it a built-in finish. Open shelving also allows the homeowner to feature some of their collectible sports memorabilia. As if the 130 inch projection screen wasn’t large enough, the surround sound system makes you feel like you are part of the action. It is as close to the I MAX viewing experience as you are going to get in a home. Sound-deadening insulation was installed in the ceiling and walls to prevent noise from penetrating the second floor. The design of the pub was inspired by the home owner’s favorite local pub, Brazenhead. The bar countertop with lift-top entrance was custom built by our carpenters to simulate aged wood. The finish looks rough, but it is smooth enough to wipe down easily. The top encloses the bar and provides seating for guests. A TV at the bar allows guest to follow along with the game on the big screen or tune into another game. The game table provides even another option for entertainment in the media room. Stacked stone with thick mortar joints was installed on the face of the bar and to an opposite wall containing the entrance to a wine room. Hand scrapped hardwood floors were installed in the pub portion of the media room to provide yet another touch to “Brazenhead” their own pub. The wet bar is under a soffit area that continues into the media area due to existing duct work. We wanted to creatively find a way to separate the two spaces. Adding trim on the ceiling and front of soffit at the bar defined the area and made a great transition from the drywall soffit to the wet bar. A tin ceiling was installed which added to the ambience of the pub wet bar and further aided in defining the soffit as an intentional part of the design. Custom built wainscoting borders the perimeter of the media room. The end result allows the client to comfortably entertain in a space designed just for them.
Modern Hacienda
Modern Hacienda
Urbanology DesignsUrbanology Designs
Set in Cimarron Hills Golf & Country Club in Georgetown, TX, the "Modern Hacienda" project transforms a 5,605 sq ft Spanish/Mediterranean home. This stunning home melds urban organic elements with Texas flair, integrating unique artifacts for a personal touch. This dramatically re-envisioned bar area boasts bespoke furniture, intricate mosaic flooring, stylish countertops, and open and closed shelving for display and storage. Enhanced by chic seating, sophisticated lighting, and unique decor, it's a perfect blend of form and function. For more about Urbanology Designs see here: https://www.urbanologydesigns.com/ To learn more about this project, see here: https://www.urbanologydesigns.com/modern-hacienda-project-georgetown-tx
Blueberry Bar
Blueberry Bar
Integrated KitchensIntegrated Kitchens
With a love of the Aloha spirit, this family seized the opportunity for their tiki glass collection to be the main focal point upon entering their mainland CA home. Bold Benjamin Moore “Blueberry” paint in a higher sheen brings this entertaining area to life, reminds us of the ocean and invites a great time!
Modern Townhome Remodel
Modern Townhome Remodel
Drury DesignDrury Design
THE SETUP Sam’s client had lived in her downtown townhome home for less than a year when she decided to remodel the spacious second level. This open area consisted of three sections: a TV and fireplace zone, a sparsely furnished dining area, and a dominant central kitchen. The kitchen featured a long back wall with three segmented sections and a massive island housing the cooktop. She found the kitchen’s functionality lacking and its presence overwhelming – it dominated the entire floor, regardless of where you stood. Design objectives: - Reconfigure key kitchen elements (sink, cooktop, oven) while minimizing the kitchen’s visual impact - Optimize the kitchen’s back wall, eliminating existing dead space - Create a purposeful, well-defined dining area - Establish a distinct, comfortable living area - Reuse existing appliances and flooring - Maintain an overall modern design aesthetic THE REMODEL Design challenges to be solved: - Redesign the island to reduce its overwhelming presence - Create a comfortable, dedicated living room within the available space - Establish a distinct, inviting dining area within spatial constraints - Enhance kitchen functionality and style without dominating the entire floor THE RENEWED SPACE Design solutions: - Sam created raised end caps for the island. This separated the kitchen from adjacent living and dining areas while focusing the kitchen’s functionality. The new sink location offers ample workspace, allowing the cook to interact with guests seated at the island. The redesigned island also provides additional storage. - For the living area, Sam opted for a functional-yet-minimalist approach. Large-format tile creates a natural stone look for the fireplace and TV wall. The recessed TV and extended fireplace shelf maintain a sleek profile. - Artistic wallpaper adds depth and texture, while the intentional lack of extensive shelving keeps the space open and distinct. - Sam transformed the dining area’s blank wall into a feature, adding a unique dry bar with counter space, open shelves, cabinet storage and a beverage fridge. - - - Wallpaper behind and above the bar contributes to the area’s personality. A mirror adds depth while pendant lights add style and visual interest. Relocating the cooktop to the back wall facilitates hidden ventilation, reducing visual clutter. Sam balanced transitional and modern elements for a contemporary yet comfortable feel. The digital control panel on the convection cooktop maintains a sleek look, while the wall oven is now at an easy-to-use height. ----- Mirrored base cabinet fronts and a paneled fridge prevent cabinetry monotony. The redesign has delighted Sam’s client, achieving her main goal of creating a more inviting and visually appealing space. Each section now has its own visual personality and functionality while harmonizing within a monochromatic palette. The entire floor offers wow-factor pop upon first glance, with each area maintaining its distinct character while contributing to a cohesive, modern aesthetic.
Whitney Loft - Riverfront Condo Downtown Minneapolis
Whitney Loft - Riverfront Condo Downtown Minneapolis
Streeter Custom BuilderStreeter Custom Builder
Situated within downtown Minneapolis's historic Mill District neighborhood, this loft renovation breathes new life into a former flour mill building dating back to 1879. Originally two separate one-level loft units brimming with historic charm, the space now boasts a sprawling 4,200 sq. ft. of meticulously crafted design. Upon entry, visitors are greeted by an expansive room crowned by a majestic 16.5-foot high wooden joist ceiling, offering breathtaking panoramas of the Mississippi River. Adding to the allure is an almost 16 ft x 20 ft steel and glass greenhouse, reminiscent of English conservatories, complete with a grand 12-foot-high castle-like door.

2,07,536 Home Bar Design Ideas

5