4,89,594 Staircase Design Ideas

Stair Elevation
Stair Elevation
Finch Design & Production inc
Stairs are open to the living spaces and upstairs hallway to allow light and air to pass through them.
Sailor's Retreat in Newport
Sailor's Retreat in Newport
Amanda Martocchio Architecture
When a world class sailing champion approached us to design a Newport home for his family, with lodging for his sailing crew, we set out to create a clean, light-filled modern home that would integrate with the natural surroundings of the waterfront property, and respect the character of the historic district. Our approach was to make the marine landscape an integral feature throughout the home. One hundred eighty degree views of the ocean from the top floors are the result of the pinwheel massing. The home is designed as an extension of the curvilinear approach to the property through the woods and reflects the gentle undulating waterline of the adjacent saltwater marsh. Floodplain regulations dictated that the primary occupied spaces be located significantly above grade; accordingly, we designed the first and second floors on a stone “plinth” above a walk-out basement with ample storage for sailing equipment. The curved stone base slopes to grade and houses the shallow entry stair, while the same stone clads the interior’s vertical core to the roof, along which the wood, glass and stainless steel stair ascends to the upper level. One critical programmatic requirement was enough sleeping space for the sailing crew, and informal party spaces for the end of race-day gatherings. The private master suite is situated on one side of the public central volume, giving the homeowners views of approaching visitors. A “bedroom bar,” designed to accommodate a full house of guests, emerges from the other side of the central volume, and serves as a backdrop for the infinity pool and the cove beyond. Also essential to the design process was ecological sensitivity and stewardship. The wetlands of the adjacent saltwater marsh were designed to be restored; an extensive geo-thermal heating and cooling system was implemented; low carbon footprint materials and permeable surfaces were used where possible. Native and non-invasive plant species were utilized in the landscape. The abundance of windows and glass railings maximize views of the landscape, and, in deference to the adjacent bird sanctuary, bird-friendly glazing was used throughout. Photo: Michael Moran/OTTO Photography
Lincoln Square Residence
Lincoln Square Residence
Searl Lamaster Howe Architects
The stairs leading down to the basement and up to the second floor. The rear wall is the same brick used on the exterior of the house. A series of skylights above flood the space with light. The passage on the lower level at the back leads to a concealed powder room. The staircase consists of a folded plate of metal, open white oak treads, and a winding walnut railing.
Pickford Residence
Pickford Residence
AAHA Studio
Custom Home Staircase with stadium seating concept at entry hall
Back Bay, Boston, MA
Back Bay, Boston, MA
Beige and Bleu Design Studio
Plateau mont-royal addition 3
Plateau mont-royal addition 3
Studio MMA Architecture + Design
This addition project is developed on a small two-storey cottage dating back to the beginning of the last century, with several characteristic components of the buildings of the time. The design of additions to the third floor, on the side and back of the house, are intended to highlight these historic components while adding the additions of a modern identity in dialogue with the original building. The range of materials chosen for the additions highlights the historical tension between existing and new by the use of a coal-colored steel cladding having as a background the cottage's original red brick. The interior of the 3 levels is defined around a central staircase which by its position spontaneously orders the functions of the floor areas and rhythm the side facade. The structural components required for these additions are exposed and reinforce the definition of interior spaces. In contrast to the existing spaces of the house that were poorly lit, the additions provide a generous supply of clarity to all spaces and allow the creation of openings that frame views of Mount Royal.
1