Love my New Kitchen in Arlington Heights


The design challenge was to enhance the square footage, flow and livability in this 1,442 sf 1930’s Tudor style brick house for a growing family of four. A two story 1,000 sf addition was the solution proposed by the design team at Advance Design Studio, Ltd. The new addition provided enough space to add a new kitchen and eating area with a butler pantry, a food pantry, a powder room and a mud room on the lower level, and a new master suite on the upper level.

The family envisioned a bright and airy white classically styled kitchen accented with espresso in keeping with the 1930’s style architecture of the home. Subway tile and timely glass accents add to the classic charm of the crisp white craftsman style cabinetry and sparkling chrome accents. Clean lines in the white farmhouse sink and the handsome bridge faucet in polished nickel make a vintage statement. River white granite on the generous new island makes for a fantastic gathering place for family and friends and gives ample casual seating. Dark stained oak floors extend to the new butler’s pantry and powder room, and throughout the first floor making a cohesive statement throughout. Classic arched doorways were added to showcase the home’s period details.

On the upper level, the newly expanded garage space nestles below an expansive new master suite complete with a spectacular bath retreat and closet space and an impressively vaulted ceiling. The soothing master getaway is bathed in soft gray tones with painted cabinets and amazing “fantasy” granite that reminds one of beach vacations. The floor mimics a wood feel underfoot with a gray textured porcelain tile and the spacious glass shower boasts delicate glass accents and a basket weave tile floor. Sparkling fixtures rest like fine jewelry completing the space.

The vaulted ceiling throughout the master suite lends to the spacious feel as does the archway leading to the expansive master closet. An elegant bank of 6 windows floats above the bed, bathing the space in light.

Photo Credits- Joe Nowak

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzzers are commenting on:

lianarodz
lianarodz added this to lianarodz's Ideas9 May 2020

layout of cook top and wall oven

mariefrance1
mariefrance1 added this to dosseret pour cuisine chalet19 January 2016

He n aime pas le contrasted du dosseret

ginaaiello
ginaaiello added this to ginaaiello's ideas3 November 2015

could I use my brown backsplash like this

Kitchens with Similar Colours
10024 NE 145th Street
Glenwood Project
Sockeye Homes
Upside down houses
France meets Cedar Lake
Shannon's Space
Magic on Larkmont-Contemporary Renovation
10 Mulgoa St. Brighton