Hill Country Residence

Nestled into sloping topography, the design of this home allows privacy from the street while providing unique vistas throughout the house and to the surrounding hill country and downtown skyline. Layering rooms with each other as well as circulation galleries, insures seclusion while allowing stunning downtown views. The owners' goals of creating a home with a contemporary flow and finish while providing a warm setting for daily life was accomplished through mixing warm natural finishes such as stained wood with gray tones in concrete and local limestone. The home's program also hinged around using both passive and active green features. Sustainable elements include geothermal heating/cooling, rainwater harvesting, spray foam insulation, high efficiency glazing, recessing lower spaces into the hillside on the west side, and roof/overhang design to provide passive solar coverage of walls and windows. The resulting design is a sustainably balanced, visually pleasing home which reflects the lifestyle and needs of the clients.

Photography by Andrew Pogue

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has 3 questions

What Houzzers are commenting on:

donovdw
Doug Dnovan added this to Finishing Touches9 August 2021

I keep going back to this polished concrete and block contrast

leebearriver
Lee Weidman added this to Exterior11 January 2021

feels warmer than most modern houses

webuser_352461507
Jana Honey added this to Lake Front Road13 September 2020

dormer with also a pop out front door. Trying to figure out how to make new “front door area” match with already-existing dormers

grammydebe
grammydebe added this to Roof15 August 2020

break in the metal roof with vertical wall

Exteriors with Similar Colours
Venice, CA House
Jura House
Boxwood
ラ・ジュネス山手倶楽部 La Jeunesse Yamate Club
Tiny Chalet
Exterior
Sunset Beach
Stearns Residence