1. Staircase Photos
  2. wall decor

Stair Wall Designs & Ideas

Bowman Stairs
Bowman Stairs
Cornerstone Architects
The driving impetus for this Tarrytown residence was centered around creating a green and sustainable home. The owner-Architect collaboration was unique for this project in that the client was also the builder with a keen desire to incorporate LEED-centric principles to the design process. The original home on the lot was deconstructed piece by piece, with 95% of the materials either reused or reclaimed. The home is designed around the existing trees with the challenge of expanding the views, yet creating privacy from the street. The plan pivots around a central open living core that opens to the more private south corner of the lot. The glazing is maximized but restrained to control heat gain. The residence incorporates numerous features like a 5,000-gallon rainwater collection system, shading features, energy-efficient systems, spray-foam insulation and a material palette that helped the project achieve a five-star rating with the Austin Energy Green Building program.
Farmhouse Stair
Farmhouse Stair
Rauser Design
Stair treads, handrail and newel post custom made from reclaimed pine.
The Residence
The Residence
Hufft
For this house “contextual” means focusing the good view and taking the bad view out of focus. In order to accomplish this, the form of the house was inspired by horse blinders. Conceived as two tubes with directed views, one tube is for entertaining and the other one for sleeping. Directly across the street from the house is a lake, “the good view.” On all other sides of the house are neighbors of very close proximity which cause privacy issues and unpleasant views – “the bad view.” Thus the sides and rear are mostly solid in order to block out the less desirable views and the front is completely transparent in order to frame and capture the lake – “horse blinders.” There are several sustainable features in the house’s detailing. The entire structure is made of pre-fabricated recycled steel and concrete. Through the extensive use of high tech and super efficient glass, both as windows and clerestories, there is no need for artificial light during the day. The heating for the building is provided by a radiant system composed of several hundred feet of tubes filled with hot water embedded into the concrete floors. The façade is made up of composite board that is held away from the skin in order to create ventilated façade. This ventilation helps to control the temperature of the building envelope and a more stable temperature indoors. Photo Credit: Alistair Tutton
Pacific Heights Transformations
Pacific Heights Transformations
JayJeffers
JDG undertook a complete transformation of this family residence, taking it from bleak to chic. The space marries custom furnishings, fabulous art and vintage pieces, showcasing them against graphic pops of pattern and color. Photos by Matthew Millman
staircase
staircase
Elad Gonen
Project for austec Shamir building. architects :studio arcasa
Staircase
Staircase
Shannon Malone
Photo: Shannon Malone © 2012 Houzz Design: Amelia Hirsch Design
Historic Farmhouse Reconstruction
Historic Farmhouse Reconstruction
Kraft Custom Construction
This 1914 family farmhouse was passed down from the original owners to their grandson and his young family. The original goal was to restore the old home to its former glory. However, when we started planning the remodel, we discovered the foundation needed to be replaced, the roof framing didn’t meet code, all the electrical, plumbing and mechanical would have to be removed, siding replaced, and much more. We quickly realized that instead of restoring the home, it would be more cost effective to deconstruct the home, recycle the materials, and build a replica of the old house using as much of the salvaged materials as we could. The design of the new construction is greatly influenced by the old home with traditional craftsman design interiors. We worked with a deconstruction specialist to salvage the old-growth timber and reused or re-purposed many of the original materials. We moved the house back on the property, connecting it to the existing garage, and lowered the elevation of the home which made it more accessible to the existing grades. The new home includes 5-panel doors, columned archways, tall baseboards, reused wood for architectural highlights in the kitchen, a food-preservation room, exercise room, playful wallpaper in the guest bath and fun era-specific fixtures throughout.