Mid-Century Raised Ranch Remodel

Winner of the 2018 Tour of Homes Best Remodel, this whole house re-design of a 1963 Bennet & Johnson mid-century raised ranch home is a beautiful example of the magic we can weave through the application of more sustainable modern design principles to existing spaces.

We worked closely with our client on extensive updates to create a modernized MCM gem.

Extensive alterations include:

- a completely redesigned floor plan to promote a more intuitive flow throughout
- vaulted the ceilings over the great room to create an amazing entrance and feeling of inspired openness
- redesigned entry and driveway to be more inviting and welcoming as well as to experientially set the mid-century modern stage
- the removal of a visually disruptive load bearing central wall and chimney system that formerly partitioned the homes’ entry, dining, kitchen and living rooms from each other
- added clerestory windows above the new kitchen to accentuate the new vaulted ceiling line and create a greater visual continuation of indoor to outdoor space
- drastically increased the access to natural light by increasing window sizes and opening up the floor plan
- placed natural wood elements throughout to provide a calming palette and cohesive Pacific Northwest feel
- incorporated Universal Design principles to make the home Aging In Place ready with wide hallways and accessible spaces, including single-floor living if needed
- moved and completely redesigned the stairway to work for the home’s occupants and be a part of the cohesive design aesthetic
- mixed custom tile layouts with more traditional tiling to create fun and playful visual experiences
- custom designed and sourced MCM specific elements such as the entry screen, cabinetry and lighting
- development of the downstairs for potential future use by an assisted living caretaker
- energy efficiency upgrades seamlessly woven in with much improved insulation, ductless mini splits and solar gain

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has 1 question

What Houzzers are commenting on:

webuser_478242916
Linnea Hubbard added this to SYH: 20020 November 2022

LH: stairway partition wall SR: I see this in your images...is this something you like to incorporate into the space or do you feel like you need that wall along the staircase, maybe some hooks could go on that wall? Not that hooks couldn't go on the wood slats too, I suppose. / / / LH: I like the idea of the slats as a way to bring a little light into the basement, and I like the visual interest in the lines. I really like the MCM use of partitions to separate spaces, but all other things being equal, function is more important than form. SR: understood

mandcprojects
MandC added this to Front Entrances inside and outside28 July 2022

stair vertical midcentury type railings

Kid's Room with Similar Colours
Stockholm, Sweden
Notting Hill Gate - Family Home
Contemporaneo Bambini
Boys room
Lurline Bay
U邸
Washington Street House
Vallcarca