Ipswich Hill

A young family with a wooded, triangular lot in Ipswich, Massachusetts wanted to take on a highly creative, organic, and unrushed process in designing their new home. The parents of three boys had contemporary ideas for living, including phasing the construction of different structures over time as the kids grew so they could maximize the options for use on their land.

They hoped to build a net zero energy home that would be cozy on the very coldest days of winter, using cost-efficient methods of home building. The house needed to be sited to minimize impact on the land and trees, and it was critical to respect a conservation easement on the south border of the lot.

Finally, the design would be contemporary in form and feel, but it would also need to fit into a classic New England context, both in terms of materials used and durability. We were asked to honor the notions of “surprise and delight,” and that inspired everything we designed for the family.

The highly unique home consists of a three-story form, composed mostly of bedrooms and baths on the top two floors and a cross axis of shared living spaces on the first level. This axis extends out to an oversized covered porch, open to the south and west. The porch connects to a two-story garage with flex space above, used as a guest house, play room, and yoga studio depending on the day.

A floor-to-ceiling ribbon of glass wraps the south and west walls of the lower level, bringing in an abundance of natural light and linking the entire open plan to the yard beyond. The master suite takes up the entire top floor, and includes an outdoor deck with a shower. The middle floor has extra height to accommodate a variety of multi-level play scenarios in the kids’ rooms.

Many of the materials used in this house are made from recycled or environmentally friendly content, or they come from local sources. The high performance home has triple glazed windows and all materials, adhesives, and sealants are low toxicity and safe for growing kids.

Photographer credit: Irvin Serrano

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzzers are commenting on:

webuser_281943283
Sam OMalley added this to Kitchen27 June 2022

mudroom look with the sliding doors

cindy_courtney64
Cynthia Courtney added this to Entry and Mudroom4 June 2022

Small space, practical and simple

kaitlinweatherly_michaelraney_weath
Kaitlin Weatherly & Michael Raney added this to Kitchenette/Back Hall14 May 2022

This is a good photo of proposed Utility Room, cupboards on one side and seating and shoes and coats on the other

webuser_980470819
David Parker added this to Mudroom7 April 2022

Wall + bench and a little shelf. Possible.

Photos in Ipswich Hill

Entryways with Similar Colours
House in Hampton for Kia Designs
Reclaimed Sullivan's Island Cottage
2020 Modern Prairie Rambler
Classic Lake
Glencrest
La Playa Days
Alister Residence
schlytervägen