French Door Designs & Ideas

SouthEnd RowHome Living
SouthEnd RowHome Living
ZeroEnergy DesignZeroEnergy Design
This renovated brick rowhome in Boston’s South End offers a modern aesthetic within a historic structure, creative use of space, exceptional thermal comfort, a reduced carbon footprint, and a passive stream of income. DESIGN PRIORITIES. The goals for the project were clear - design the primary unit to accommodate the family’s modern lifestyle, rework the layout to create a desirable rental unit, improve thermal comfort and introduce a modern aesthetic. We designed the street-level entry as a shared entrance for both the primary and rental unit. The family uses it as their everyday entrance - we planned for bike storage and an open mudroom with bench and shoe storage to facilitate the change from shoes to slippers or bare feet as they enter their home. On the main level, we expanded the kitchen into the dining room to create an eat-in space with generous counter space and storage, as well as a comfortable connection to the living space. The second floor serves as master suite for the couple - a bedroom with a walk-in-closet and ensuite bathroom, and an adjacent study, with refinished original pumpkin pine floors. The upper floor, aside from a guest bedroom, is the child's domain with interconnected spaces for sleeping, work and play. In the play space, which can be separated from the work space with new translucent sliding doors, we incorporated recreational features inspired by adventurous and competitive television shows, at their son’s request. MODERN MEETS TRADITIONAL. We left the historic front facade of the building largely unchanged - the security bars were removed from the windows and the single pane windows were replaced with higher performing historic replicas. We designed the interior and rear facade with a vision of warm modernism, weaving in the notable period features. Each element was either restored or reinterpreted to blend with the modern aesthetic. The detailed ceiling in the living space, for example, has a new matte monochromatic finish, and the wood stairs are covered in a dark grey floor paint, whereas the mahogany doors were simply refinished. New wide plank wood flooring with a neutral finish, floor-to-ceiling casework, and bold splashes of color in wall paint and tile, and oversized high-performance windows (on the rear facade) round out the modern aesthetic. RENTAL INCOME. The existing rowhome was zoned for a 2-family dwelling but included an undesirable, single-floor studio apartment at the garden level with low ceiling heights and questionable emergency egress. In order to increase the quality and quantity of space in the rental unit, we reimagined it as a two-floor, 1 or 2 bedroom, 2 bathroom apartment with a modern aesthetic, increased ceiling height on the lowest level and provided an in-unit washer/dryer. The apartment was listed with Jackie O'Connor Real Estate and rented immediately, providing the owners with a source of passive income. ENCLOSURE WITH BENEFITS. The homeowners sought a minimal carbon footprint, enabled by their urban location and lifestyle decisions, paired with the benefits of a high-performance home. The extent of the renovation allowed us to implement a deep energy retrofit (DER) to address air tightness, insulation, and high-performance windows. The historic front facade is insulated from the interior, while the rear facade is insulated on the exterior. Together with these building enclosure improvements, we designed an HVAC system comprised of continuous fresh air ventilation, and an efficient, all-electric heating and cooling system to decouple the house from natural gas. This strategy provides optimal thermal comfort and indoor air quality, improved acoustic isolation from street noise and neighbors, as well as a further reduced carbon footprint. We also took measures to prepare the roof for future solar panels, for when the South End neighborhood’s aging electrical infrastructure is upgraded to allow them. URBAN LIVING. The desirable neighborhood location allows the both the homeowners and tenant to walk, bike, and use public transportation to access the city, while each charging their respective plug-in electric cars behind the building to travel greater distances. OVERALL. The understated rowhouse is now ready for another century of urban living, offering the owners comfort and convenience as they live life as an expression of their values. Eric Roth Photo
New French Country
New French Country
Kyle Hunt & Partners, IncorporatedKyle Hunt & Partners, Incorporated
James Kruger, LandMark Photography Interior Design: Martha O'Hara Interiors Architect: Sharratt Design & Company
Find the right local pro for your project
Find top design and renovation professionals on Houzz
Contemporary Shaker Kitchen
Contemporary Shaker Kitchen
Tom HowleyTom Howley
This bright and light shaker style kitchen is painted in bespoke Tom Howley paint colour; Chicory, the light Ivory Spice granite worktops and Mazzano Tumbled marble flooring create a heightened sense of space.
Deluxe in Alexandria
Deluxe in Alexandria
Erin HoopesErin Hoopes
This whole house renovation done by Harry Braswell Inc. used Virginia Kitchen's design services (Erin Hoopes) and materials for the bathrooms, laundry and kitchens. The custom millwork was done to replicate the look of the cabinetry in the open concept family room. This completely custom renovation was eco-friend and is obtaining leed certification. Photo's courtesy Greg Hadley Construction: Harry Braswell Inc. Kitchen Design: Erin Hoopes under Virginia Kitchens
Miami Beach Residence 2
Miami Beach Residence 2
Overmyer ArchitectsOvermyer Architects
Landscape Photo Credit: Maxwell Mackenzie
Bradley House
Bradley House
FineCraft Contractors, Inc.FineCraft Contractors, Inc.
Location: Bethesda, MD, USA We demolished an existing house that was built in the mid-1900s and built this house in its place. Everything about this new house is top-notch - from the materials used to the craftsmanship. The existing house was about 1600 sf. This new house is over 5000 sf. We made great use of space throughout, including the livable attic with a guest bedroom and bath. Finecraft Contractors, Inc. GTM Architects Photographed by: Ken Wyner
Stone Residence 1
Stone Residence 1
Norris ArchitectureNorris Architecture
A traditional house that meanders around courtyards built as though it where built in stages over time. Well proportioned and timeless. Presenting its modest humble face this large home is filled with surprises as it demands that you take your time to experience it.
Franklin, TN Estate
Franklin, TN Estate
Noble Architects, LLCNoble Architects, LLC
This sitting room + bar is the perfect place to relax and curl up with a good book. Photography: Garett + Carrie Buell of Studiobuell/ studiobuell.com
Mt Rain House
Mt Rain House
place architecture:designplace architecture:design
Tom Holdsworth Photography Our clients wanted to create a room that would bring them closer to the outdoors; a room filled with natural lighting; and a venue to spotlight a modern fireplace. Early in the design process, our clients wanted to replace their existing, outdated, and rundown screen porch, but instead decided to build an all-season sun room. The space was intended as a quiet place to read, relax, and enjoy the view. The sunroom addition extends from the existing house and is nestled into its heavily wooded surroundings. The roof of the new structure reaches toward the sky, enabling additional light and views. The floor-to-ceiling magnum double-hung windows with transoms, occupy the rear and side-walls. The original brick, on the fourth wall remains exposed; and provides a perfect complement to the French doors that open to the dining room and create an optimum configuration for cross-ventilation. To continue the design philosophy for this addition place seamlessly merged natural finishes from the interior to the exterior. The Brazilian black slate, on the sunroom floor, extends to the outdoor terrace; and the stained tongue and groove, installed on the ceiling, continues through to the exterior soffit. The room's main attraction is the suspended metal fireplace; an authentic wood-burning heat source. Its shape is a modern orb with a commanding presence. Positioned at the center of the room, toward the rear, the orb adds to the majestic interior-exterior experience. This is the client's third project with place architecture: design. Each endeavor has been a wonderful collaboration to successfully bring this 1960s ranch-house into twenty-first century living.

French Door Designs & Ideas

1