[Bracketed Space] House

The site descends from the street and is privileged with dynamic natural views toward a creek below and beyond. To incorporate the existing landscape into the daily life of the residents, the house steps down to the natural topography. A continuous and jogging retaining wall from outside to inside embeds the structure below natural grade at the front with flush transitions at its rear facade. All indoor spaces open up to a central courtyard which terraces down to the tree canopy, creating a readily visible and occupiable transitional space between man-made and nature.

The courtyard scheme is simplified by two wings representing common and private zones - connected by a glass dining “bridge." This transparent volume also visually connects the front yard to the courtyard, clearing for the prospect view, while maintaining a subdued street presence. The staircase acts as a vertical “knuckle,” mediating shifting wing angles while contrasting the predominant horizontality of the house.

Crips materiality and detailing, deep roof overhangs, and the one-and-half story wall at the rear further enhance the connection between outdoors and indoors, providing nuanced natural lighting throughout and a meaningful framed procession through the property.

Photography
Spaces and Faces Photography

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzzers are commenting on:

hsantana66
Humberto Santana added this to Humberto's ideas30 October 2019

Ejemplo niveles no tan pronunciados

luckyblue84
luckyblue84 added this to Exteriors23 August 2019

Simple stepped landscaping & retaining wall

Exteriors with Similar Colours
Rustic Atlanta Farmhouse
Willoughby Ohio - New Construction
アジアン エクステリア (外観・外構)
Park
Box House
Wallingford Modern Farmhouse
Donegal Avenue
Shooting Star 73- Teton Village, Wyoming