1. Exterior Photos
  2. cladding

Exterior Wall Cladding Designs & Ideas

Westchester Whimsy
Westchester Whimsy
Daniel Contelmo Architects
The front elevation shows the formal entry to the house. A stone path the the side leads to an informal entry. Set into a slope, the front of the house faces a hill covered in wildflowers. The pool house is set farther down the hill and can be seem behind the house. Photo by: Daniel Contelmo Jr.
Cottage Addition - Exterior
Cottage Addition - Exterior
TreHus Architects+Interior Designers+Builders
In this project, a contrasting 1.5 story cottage-style board and batten addition was added to a traditional 1902 foursquare. Designed by Meriwether Felt, AIA. Photo by Andrea Rugg.
Wellfleet Modern House - Exterior
Wellfleet Modern House - Exterior
ZeroEnergy Design
This modern green home offers both a vacation destination on Cape Cod near local family members and an opportunity for rental income. FAMILY ROOTS. A West Coast couple living in the San Francisco Bay Area sought a permanent East Coast vacation home near family members living on Cape Cod. As academic professionals focused on sustainability, they sought a green, energy efficient home that was well-aligned with their values. With no green homes available for sale on Cape Cod, they decided to purchase land near their family and build their own. SLOPED SITE. Comprised of a 3/4 acre lot nestled in the pines, the steeply sloping terrain called for a plan that embraced and took advantage of the slope. Of equal priority was optimizing solar exposure, preserving privacy from abutters, and creating outdoor living space. The design accomplished these goals with a simple, rectilinear form, offering living space on the both entry and lower/basement levels. The stepped foundation allows for a walk-out basement level with light-filled living space on the down-hill side of the home. The traditional basement on the eastern, up-hill side houses mechanical equipment and a home gym. The house welcomes natural light throughout, captures views of the forest, and delivers entertainment space that connects indoor living space to outdoor deck and dining patio. MODERN VISION. The clean building form and uncomplicated finishes pay homage to the modern architectural legacy on the outer Cape. Durable and economical fiber cement panels, fixed with aluminum channels, clad the primary form. Cedar clapboards provide a visual accent at the south-facing living room, which extends a single roof plane to cover the entry porch. SMART USE OF SPACE. On the entry level, the “L”-shaped living, dining, and kitchen space connects to the exterior living, dining, and grilling spaces to effectively double the home’s summertime entertainment area. Placed at the western end of the entry level (where it can retain privacy but still claim expansive downhill views) is the master suite with a built-in study. The lower level has two guest bedrooms, a second full bathroom, and laundry. The flexibility of the space—crucial in a house with a modest footprint—emerges in one of the guest bedrooms, which doubles as home office by opening the barn-style double doors to connect it to the bright, airy open stair leading up to the entry level. Thoughtful design, generous ceiling heights and large windows transform the modest 1,100 sf* footprint into a well-lit, spacious home. *(total finished space is 1800 sf) RENTAL INCOME. The property works for its owners by netting rental income when the owners are home in San Francisco. The house especially caters to vacationers bound for nearby Mayo Beach and includes an outdoor shower adjacent to the lower level entry door. In contrast to the bare bones cottages that are typically available on the Cape, this home offers prospective tenants a modern aesthetic, paired with luxurious and green features. Durable finishes inside and out will ensure longevity with the heavier use that comes with a rental property. COMFORT YEAR-ROUND. The home is super-insulated and air-tight, with mechanical ventilation to provide continuous fresh air from the outside. High performance triple-paned windows complement the building enclosure and maximize passive solar gain while ensuring a warm, draft-free winter, even when sitting close to the glass. A properly sized air source heat pump offers efficient heating & cooling, and includes a carefully designed the duct distribution system to provide even comfort throughout the house. The super-insulated envelope allows us to significantly reduce the equipment capacity, duct size, and airflow quantities, while maintaining unparalleled thermal comfort. ENERGY EFFICIENT. The building’s shell and mechanical systems play instrumental roles in the home’s exceptional performance. The building enclosure reduces the most significant energy glutton: heating. Continuous super-insulation, thorough air sealing, triple-pane windows, and passive solar gain work together to yield a miniscule heating load. All active energy consumers are extremely efficient: an air source heat pump for heating and cooling, a heat pump hot water heater, LED lighting, energy recovery ventilation (ERV), and high efficiency appliances. The result is a home that uses 70% less energy than a similar new home built to code requirements. OVERALL. The home embodies the owners’ goals and values while comprehensively enabling thermal comfort, energy efficiency, a vacation respite, and supplementary income. PROJECT TEAM ZeroEnergy Design - Architect & Mechanical Designer A.F. Hultin & Co. - Contractor Pamet Valley Landscape Design - Landscape & Masonry Lisa Finch - Original Artwork European Architectural Supply - Windows Eric Roth Photography - Photography
Urban Four-Square
Urban Four-Square
Moore Architects, PC
While cleaning out the attic of this recently purchased Arlington farmhouse, an amazing view was discovered: the Washington Monument was visible on the horizon. The architect and owner agreed that this was a serendipitous opportunity. A badly needed renovation and addition of this residence was organized around a grand gesture reinforcing this view shed. A glassy “look out room” caps a new tower element added to the left side of the house and reveals distant views east over the Rosslyn business district and beyond to the National Mall. A two-story addition, containing a new kitchen and master suite, was placed in the rear yard, where a crumbling former porch and oddly shaped closet addition was removed. The new work defers to the original structure, stepping back to maintain a reading of the historic house. The dwelling was completely restored and repaired, maintaining existing room proportions as much as possible, while opening up views and adding larger windows. A small mudroom appendage engages the landscape and helps to create an outdoor room at the rear of the property. It also provides a secondary entrance to the house from the detached garage. Internally, there is a seamless transition between old and new. Photos: Hoachlander Davis Photography
Eagle Harbor Cabin
Eagle Harbor Cabin
FINNE Architects
The Eagle Harbor Cabin is located on a wooded waterfront property on Lake Superior, at the northerly edge of Michigan’s Upper Peninsula, about 300 miles northeast of Minneapolis. The wooded 3-acre site features the rocky shoreline of Lake Superior, a lake that sometimes behaves like the ocean. The 2,000 SF cabin cantilevers out toward the water, with a 40-ft. long glass wall facing the spectacular beauty of the lake. The cabin is composed of two simple volumes: a large open living/dining/kitchen space with an open timber ceiling structure and a 2-story “bedroom tower,” with the kids’ bedroom on the ground floor and the parents’ bedroom stacked above. The interior spaces are wood paneled, with exposed framing in the ceiling. The cabinets use PLYBOO, a FSC-certified bamboo product, with mahogany end panels. The use of mahogany is repeated in the custom mahogany/steel curvilinear dining table and in the custom mahogany coffee table. The cabin has a simple, elemental quality that is enhanced by custom touches such as the curvilinear maple entry screen and the custom furniture pieces. The cabin utilizes native Michigan hardwoods such as maple and birch. The exterior of the cabin is clad in corrugated metal siding, offset by the tall fireplace mass of Montana ledgestone at the east end. The house has a number of sustainable or “green” building features, including 2x8 construction (40% greater insulation value); generous glass areas to provide natural lighting and ventilation; large overhangs for sun and snow protection; and metal siding for maximum durability. Sustainable interior finish materials include bamboo/plywood cabinets, linoleum floors, locally-grown maple flooring and birch paneling, and low-VOC paints.
2013 Projects
2013 Projects
Trestlewood
Hand-Hewn Skins and Harbor Fir Siding June Cannon
Casa Bella
Casa Bella
Kolbe Windows & Doors
A custom French-style entrance door creates a grand entry to this beautiful home while an eyebrow window above the garage adds personality.
Gilleaindreas by Design Unity
Gilleaindreas by Design Unity
Design Unity
This home is fun, innovative and makes good use of its site and immediate environment. Gilleaindreas is modest in size, articulate in proportion and geometry and is extremely energy efficient. A definite award contender and a proven lifestyle enhancer for the wonderful young family who reside here. Photography by Matthew Mallet
Rutherford Residence
Rutherford Residence
John David Rulon
This new house is reminiscent of the farm type houses in the Napa Valley. Although the new house is a more sophisticated design, it still remains simple in plan and overall shape. At the front entrance an entry vestibule opens onto the Great Room with kitchen, dining and living areas. A media room, guest room and small bath are also on the ground floor. Pocketed lift and slide doors and windows provide large openings leading out to a trellis covered rear deck and steps down to a lawn and pool with views of the vineyards beyond. The second floor includes a master bedroom and master bathroom with a covered porch, an exercise room, a laundry and two children’s bedrooms each with their own bathroom Benjamin Dhong of Benjamin Dhong Interiors worked with the owner on colors, interior finishes such as tile, stone, flooring, countertops, decorative light fixtures, some cabinet design and furnishings Photos by Adrian Gregorutti
Luna
Luna
C. L. Fry Creative
Some minor builder deviations from original plan design, but relatively well represented. C. L. Fry Photo www.clfryphoto.com
Hartman House
Hartman House
Willow Homes
The AFTER view of the front of this total renovation in Homewood, AL. We completely demolished the front porch and rebuilt on the existing footprint with an elevation that fit the time period of the original home, (late 30's and 40's). Photo by Chris Luker www.lukerphotography.com
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Ross Residence
GRIFFIN ENRIGHT ARCHITECTS: Ross Residence
Griffin Enright Architects
A view of the exterior arrival via a wood bridge over a small stream.