Pond House
Pond House
Elliott + Elliott Architecture
Inspired by local fishing shacks and wharf buildings dotting the coast of Maine, this re-imagined summer cottage interweaves large glazed openings with simple taut-skinned New England shingled cottage forms. Photos by Tome Crane, c 2010.
Modern Portland New Construction
Modern Portland New Construction
Kraft Custom Construction
Built from the ground up on 80 acres outside Dallas, Oregon, this new modern ranch house is a balanced blend of natural and industrial elements. The custom home beautifully combines various materials, unique lines and angles, and attractive finishes throughout. The property owners wanted to create a living space with a strong indoor-outdoor connection. We integrated built-in sky lights, floor-to-ceiling windows and vaulted ceilings to attract ample, natural lighting. The master bathroom is spacious and features an open shower room with soaking tub and natural pebble tiling. There is custom-built cabinetry throughout the home, including extensive closet space, library shelving, and floating side tables in the master bedroom. The home flows easily from one room to the next and features a covered walkway between the garage and house. One of our favorite features in the home is the two-sided fireplace – one side facing the living room and the other facing the outdoor space. In addition to the fireplace, the homeowners can enjoy an outdoor living space including a seating area, in-ground fire pit and soaking tub.
New Orleans Charm with a Private Courtyard
New Orleans Charm with a Private Courtyard
Highland Homes, Inc.
New Orleans Inspired Front Porch and Private Courtyard for great outdoor living.
Evans
Evans
Bittoni Architects
As the clouds change color and are in constant motion along the coastline, the house and its materials were thought of as a canvas to be manipulated by the sky. The house is neutral while the exterior environment animates the interior spaces.
Elk Ridge Lodge
Elk Ridge Lodge
Centre Sky Architecture Ltd
Like us on facebook at www.facebook.com/centresky Designed as a prominent display of Architecture, Elk Ridge Lodge stands firmly upon a ridge high atop the Spanish Peaks Club in Big Sky, Montana. Designed around a number of principles; sense of presence, quality of detail, and durability, the monumental home serves as a Montana Legacy home for the family. Throughout the design process, the height of the home to its relationship on the ridge it sits, was recognized the as one of the design challenges. Techniques such as terracing roof lines, stretching horizontal stone patios out and strategically placed landscaping; all were used to help tuck the mass into its setting. Earthy colored and rustic exterior materials were chosen to offer a western lodge like architectural aesthetic. Dry stack parkitecture stone bases that gradually decrease in scale as they rise up portray a firm foundation for the home to sit on. Historic wood planking with sanded chink joints, horizontal siding with exposed vertical studs on the exterior, and metal accents comprise the remainder of the structures skin. Wood timbers, outriggers and cedar logs work together to create diversity and focal points throughout the exterior elevations. Windows and doors were discussed in depth about type, species and texture and ultimately all wood, wire brushed cedar windows were the final selection to enhance the "elegant ranch" feel. A number of exterior decks and patios increase the connectivity of the interior to the exterior and take full advantage of the views that virtually surround this home. Upon entering the home you are encased by massive stone piers and angled cedar columns on either side that support an overhead rail bridge spanning the width of the great room, all framing the spectacular view to the Spanish Peaks Mountain Range in the distance. The layout of the home is an open concept with the Kitchen, Great Room, Den, and key circulation paths, as well as certain elements of the upper level open to the spaces below. The kitchen was designed to serve as an extension of the great room, constantly connecting users of both spaces, while the Dining room is still adjacent, it was preferred as a more dedicated space for more formal family meals. There are numerous detailed elements throughout the interior of the home such as the "rail" bridge ornamented with heavy peened black steel, wire brushed wood to match the windows and doors, and cannon ball newel post caps. Crossing the bridge offers a unique perspective of the Great Room with the massive cedar log columns, the truss work overhead bound by steel straps, and the large windows facing towards the Spanish Peaks. As you experience the spaces you will recognize massive timbers crowning the ceilings with wood planking or plaster between, Roman groin vaults, massive stones and fireboxes creating distinct center pieces for certain rooms, and clerestory windows that aid with natural lighting and create exciting movement throughout the space with light and shadow.
Fence at Suburban Oasis
Fence at Suburban Oasis
Princeton Design Collaborative
Garden path with trellis Photo by: Jeffrey Edward Tryon of PDC
KEYSTONE HOUSE
KEYSTONE HOUSE
DECCO
Front exterior & green house
Make It So
Make It So
Duket Architects Planners
Designed for a family with four younger children, it was important that the house feel comfortable, open, and that family activities be encouraged. The study is directly accessible and visible to the family room in order that these would not be isolated from one another. Primary living areas and decks are oriented to the south, opening the spacious interior to views of the yard and wooded flood plain beyond. Southern exposure provides ample internal light, shaded by trees and deep overhangs; electronically controlled shades block low afternoon sun. Clerestory glazing offers light above the second floor hall serving the bedrooms and upper foyer. Stone and various woods are utilized throughout the exterior and interior providing continuity and a unified natural setting. A swimming pool, second garage and courtyard are located to the east and out of the primary view, but with convenient access to the screened porch and kitchen.