Walnut Woods Residence

Taking its cues from both persona and place, this residence seeks to reconcile a difficult, walnut-wooded site with the late client’s desire to live in a log home in the woods. The residence was conceived as a 24 ft x 150 ft linear bar rising into the trees from northwest to southeast. Positioned according to subdivision covenants, the structure bridges 40 ft across an existing intermittent creek, thereby preserving the natural drainage patterns and habitat. The residence’s long and narrow massing allowed many of the trees to remain, enabling the client to live in a wooded environment. A requested pool “grotto” and porte cochere complete the site interventions. The structure’s section rises successively up a cascading stair to culminate in a glass-enclosed meditative space (known lovingly as the “bird feeder”), providing access to the grass roof via an exterior stair. The walnut trees, cleared from the site during construction, were locally milled and returned to the residence as hardwood flooring.

Photo credit: Scott HIsey

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzzers are commenting on:

terraprint
Raymond Design LP added this to Alta2-Exterior18 May 2019

Interesting modern take on log wall. I ONLY LIKE THE BOX OUTCROPPING!

clayton_mcmurdie
Clayton McMurdie added this to exterior26 February 2018

I like the steel/glass overhanging part

staceyolgado
Stacey Olgado Residential Construction Management added this to Becky Lane inspiration17 November 2017

Love! There's the glass room idea without adding a third floor

kelleykaleta
Kelley Kaleta added this to beach house1 September 2017

I like the mix of wood and steel and use of pop out spaces. Interesting viewing points.

Exteriors with Similar Colours
Porch and Exterior Mouldings Design and Colors
Tiburon Bay House
Sellwood Library House
Tree House
RIFUGIO SUGLI ALBERI
Victorian Exterior
Palo Alto Residence
Hansen Road Home