The Residence

For this house “contextual” means focusing the good view and taking the bad view out of focus. In order to accomplish this, the form of the house was inspired by horse blinders. Conceived as two tubes with directed views, one tube is for entertaining and the other one for sleeping. Directly across the street from the house is a lake, “the good view.” On all other sides of the house are neighbors of very close proximity which cause privacy issues and unpleasant views – “the bad view.” Thus the sides and rear are mostly solid in order to block out the less desirable views and the front is completely transparent in order to frame and capture the lake – “horse blinders.” There are several sustainable features in the house’s detailing. The entire structure is made of pre-fabricated recycled steel and concrete. Through the extensive use of high tech and super efficient glass, both as windows and clerestories, there is no need for artificial light during the day. The heating for the building is provided by a radiant system composed of several hundred feet of tubes filled with hot water embedded into the concrete floors. The façade is made up of composite board that is held away from the skin in order to create ventilated façade. This ventilation helps to control the temperature of the building envelope and a more stable temperature indoors. Photo Credit: Alistair Tutton

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzzers are commenting on:

tomleblanc8
Tom LeBlanc added this to Modern Exteriors17 December 2016

Great outdoor patio connection between cantilevered wings of the house, with some downstairs space that's a walkout

kimp68
kimp68 added this to kimp68's Ideas21 April 2013

Windows, dimension, view focus, shape

People who liked this photo also liked
The Residence
The Residence
The Residence
The Residence
The Residence
The Residence
The Residence
The Residence
Exteriors with Similar Colours
Vista Del Valle
Ship Channel Home
Kopaas
Modern Häuser
Hope Ranch Residence
pivot-slide house | 4 degrees
Ski Shack
magnolia residence