Shou Sugi Ban House

This project, an extensive remodel and addition to an existing modern residence high above Silicon Valley, was inspired by dominant images and textures from the site: boulders, bark, and leaves. We created a two-story addition clad in traditional Japanese Shou Sugi Ban burnt wood siding that anchors home and site. Natural textures also prevail in the cosmetic remodeling of all the living spaces. The new volume adjacent to an expanded kitchen contains a family room and staircase to an upper guest suite.

The original home was a joint venture between Min | Day as Design Architect and Burks Toma Architects as Architect of Record and was substantially completed in 1999. In 2005, Min | Day added the swimming pool and related outdoor spaces. Schwartz and Architecture (SaA) began work on the addition and substantial remodel of the interior in 2009, completed in 2015.

Photo by Matthew Millman

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzzers are commenting on:

reneefortin
reneefortin added this to Nebraska Build13 December 2020

window with light under cabinet ada

feodorane
feodorane added this to _LacPlanB_Black_PlusSuSugiBan21 September 2019

no cabinets under prep/sink counter

mamakat
Katharine added this to KaSa casa2 September 2018

Kitchen window wall, no cabinetry

isabelle_mittelman
isabelle mittelman added this to Idées de isabelle13 July 2018

lidee de laisser passer la lumiere en effacant les meubles bas

giovanni_jose
Giovanni Jose added this to Giovanni's ideas24 May 2018

Who says your kitchen vent needs a wall?

jangriffin12
j. griffin design added this to Heartwood11 June 2017

Move kitchen and dining to front of views?