Ridge Road Residence

Dennis and Joe have a large, light-filled house. New construction meant lofted space and open floor plans with traditional styling. Running a busy dental practice by day and engaged in a rich social life by night, this couple needed a professional to take the lead on making their house a home.

That’s my cue!

They wanted to take risks, and stay away from “matchy-matchy”. We gussied up a plain ol’ TV room and gave it a healthy dose of luxury.

Our plan was initially inspired by an abstract painting hanging over their stone fireplace. We brought in their love of the outdoors to make things cozy and used family furniture whenever possible for nostalgia and comfort.

I took their love for one-of-a-kind objects and started making a design plan, aiming to solve their biggest frustration: the family room. They had a tortured relationship with a “forgotten family room,” a great space that was spacious and bright, but not at all cozy or joyful, and certainly not “them.”

I wanted to create a cozy space functional for everyday curling up with puppies and watching TV after dinner, yet chic enough for hosting the pre-dinner kitchen overflow and cocktails during parties.

I went looking for contrasting textures and materials. I wanted to balance patterns and scale, and use non-traditional colors as neutrals to create an overall sense of “BAM!”

Dennis and Joe loved the nod to the classics juxtaposed with new and different globally-inspired pieces. For this project our design aesthetic can be described as Middle Eastern/tribal meets mid-century modern. We played to their sensible side with proportion and balance, and stayed as far away from boring/bleh as we could.

From there we moved on to other spaces.. We added colorful pillows and sheer drapery to finish off their formal living room. We kept an inherited bedroom set from Dennis’ Mom and added color, draperies, and pillows to overhaul the guest bedroom.

Their project was not a rip-and-replace, we weren’t starting from scratch with a blank piece of paper.

Rather, our goal was to take what was already there and make it better, more like them. Using functionality first, we focused on giving the house a soothing, joyful aesthetic. We upped the chic factor by a gajillion and helped them find their ‘happy’ at home. See more Safferstone stuff at www.safferstone.com. Connect with us on Facebook, get inspired on Pinterest, and share modern musings on life & design on Instagram. Or, send us a love note at hello@safferstone.com.
Photo: Angie Seckinger

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzzers are commenting on:

rettad
Loretta Hutchinson added this to Willow Lane- VON22 July 2021

stone with wood floors, TV cabinet

lisa_eden
WSCB, Inc. added this to RAPP - Casual Dining Room FP22 February 2021

Bluestone, flush hearth with stone

Living Rooms with Similar Colours
Aberfeldie Project
Fairfax
Modern Farmhouse
Traditional Living Room
Contemporary Family Room
Modern Farmhouse
Contemporary Family Room
De Sola Terrace, Newport Beach