Reconceived Rye Residence

Michael Moran/OTTO photography.

The objective of this award-winning gut renovation was to create a spatially dynamic, light-filled, and energy-efficient home with a strong connection to Long Island Sound. The design strategy is straightforward: a gabled roof covers a central “spine” corridor that terminates with cathedral ceilinged spaces at both ends. The relocated approach and entry deposit visitors into the front hall with its curvilinear, cantilevered stair. A two-story, windowed family gathering space lies ahead – a straight shot to the water beyond.

The design challenge was to utilize the existing house footprint and structure, while raising the top of foundation walls to exceed new flood regulations, reconfiguring the spatial organization, and using innovative materials to produce a tight thermal envelope and contemporary yet contextually appropriate facades.

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has 1 question
Staircases with Similar Colours
Some of our favorite projects
Adagio Floor Plan
Arc House
Saratoga Creek House
Traditional Staircase
DeNovo Homes_three
Tequesta Waterfront Manor
Windgate Residence