Palo Alto Eichler Remodel

Klopf Architecture completely remodeled this once dark Eichler house in Palo Alto creating a more open, bright and functional family home. The reconfigured great room with new full height windows and sliding glass doors blends the indoors with the newly landscaped patio and seating areas outside. The former galley kitchen was relocated and was opened up to have clear sight lines through the great room and out to the patios and yard, including a large island and a beautiful walnut bar countertop with seating. An integrated small front addition was added allowing for a more spacious master bath and hall bath layouts. With the removal of the old brick fireplace, larger sliding glass doors and multiple skylights now flood the home with natural light.
The goals were to work within the Eichler style while creating a more open, indoor-outdoor flow and functional spaces, as well as a more efficient building envelope including a well insulated roof, providing solutions that many Eichler homeowners appreciate. The original entryway lacked unique details; the clients desired a more gracious front approach. The historic Eichler color palette was used to create a modern updated front facade.
Durable grey porcelain floor tiles unify the entire home, creating a continuous flow. They, along with white walls, provide a backdrop for the unique elements and materials to stand on their own, such as the brightly colored mosaic tiles, the walnut bar and furniture, and stained ceiling boards. A secondary living space was extended out to the patio with the addition of a bench and additional seating.
This Single family Eichler 4 bedroom 2 bath remodel is located in the heart of the Silicon Valley.


Klopf Architecture Project Team: John Klopf, Klara Kevane, and Ethan Taylor
Contractor: Coast to Coast Construction
Landscape Contractor: Discelli
Structural Engineer: Brian Dotson Consulting Engineer
Photography ©2018 Mariko Reed
Location: Palo Alto, CA
Year completed: 2017

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzzers are commenting on:

robert_haig61
Robert Haig added this to Robert's Ideas18 December 2020

Nice sky light detail, floating cabinetry, continuous floor, clean lines.

janetday2014
janetday2014 added this to Sue’s Home Bellingham10 November 2020

Bathrooms; mirror with side tube lighting

Bathrooms with Similar Colours
interiors 2
Tiverton Addition
4719
Inspiration | The Designory - Ayana House
SWHOUSE
Small Bath Remodel
Eclectic Bathroom - Potrery Hill project
2013 Island home on Lake Butler, Windermere