NASHVILLE RESIDENCE

Architect: Blaine Bonadies, Bonadies Architect
Photography By: Jean Allsopp Photography

“Just as described, there is an edgy, irreverent vibe here, but the result has an appropriate stature and seriousness. Love the overscale windows. And the outdoor spaces are so great.”

Situated atop an old Civil War battle site, this new residence was conceived for a couple with southern values and a rock-and-roll attitude. The project consists of a house, a pool with a pool house and a renovated music studio. A marriage of modern and traditional design, this project used a combination of California redwood siding, stone and a slate roof with flat-seam lead overhangs. Intimate and well planned, there is no space wasted in this home. The execution of the detail work, such as handmade railings, metal awnings and custom windows jambs, made this project mesmerizing.

Cues from the client and how they use their space helped inspire and develop the initial floor plan, making it live at a human scale but with dramatic elements. Their varying taste then inspired the theme of traditional with an edge. The lines and rhythm of the house were simplified, and then complemented with some key details that made the house a juxtaposition of styles.

The wood Ultimate Casement windows were all standard sizes. However, there was a desire to make the windows have a “deep pocket” look to create a break in the facade and add a dramatic shadow line. Marvin was able to customize the jambs by extruding them to the exterior. They added a very thin exterior profile, which negated the need for exterior casing. The same detail was in the stone veneers and walls, as well as the horizontal siding walls, with no need for any modification. This resulted in a very sleek look.

MARVIN PRODUCTS USED:
Marvin Ultimate Casement Window

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions
Kitchens with Similar Colours
SLG CHEZ AYA
Manor House Painted Limestone & Anthracite
Santa Barbara Estate
Cathnor Road
under sea kitchen
Stunning contemporary open plan kitchen with Sensa natural stone dining area
The East Dulwich Kitchen by deVOL
Kildare painted