1. Staircase Photos

Metal Staircase Designs & Ideas

CTF
CTF
Vinci | Hamp Architects
Private guest house and swimming pool with observation tower overlooking historic dairy farm. Photos by William Zbaren
Uptown Penthouse
Uptown Penthouse
ALTUS Architecture + Design
This sixth floor penthouse overlooks the city lakes, the Uptown retail district and the city skyline beyond. Designed for a young professional, the space is shaped by distinguishing the private and public realms through sculptural spatial gestures. Upon entry, a curved wall of white marble dust plaster pulls one into the space and delineates the boundary of the private master suite. The master bedroom space is screened from the entry by a translucent glass wall layered with a perforated veil creating optical dynamics and movement. This functions to privatize the master suite, while still allowing light to filter through the space to the entry. Suspended cabinet elements of Australian Walnut float opposite the curved white wall and Walnut floors lead one into the living room and kitchen spaces. A custom perforated stainless steel shroud surrounds a spiral stair that leads to a roof deck and garden space above, creating a daylit lantern within the center of the space. The concept for the stair began with the metaphor of water as a connection to the chain of city lakes. An image of water was abstracted into a series of pixels that were translated into a series of varying perforations, creating a dynamic pattern cut out of curved stainless steel panels. The result creates a sensory exciting path of movement and light, allowing the user to move up and down through dramatic shadow patterns that change with the position of the sun, transforming the light within the space. The kitchen is composed of Cherry and translucent glass cabinets with stainless steel shelves and countertops creating a progressive, modern backdrop to the interior edge of the living space. The powder room draws light through translucent glass, nestled behind the kitchen. Lines of light within, and suspended from the ceiling extend through the space toward the glass perimeter, defining a graphic counterpoint to the natural light from the perimeter full height glass. Within the master suite a freestanding Burlington stone bathroom mass creates solidity and privacy while separating the bedroom area from the bath and dressing spaces. The curved wall creates a walk-in dressing space as a fine boutique within the suite. The suspended screen acts as art within the master bedroom while filtering the light from the full height windows which open to the city beyond. The guest suite and office is located behind the pale blue wall of the kitchen through a sliding translucent glass panel. Natural light reaches the interior spaces of the dressing room and bath over partial height walls and clerestory glass.
Hopetoun street Paddington
Hopetoun street Paddington
casafabrica
the bespoke staircase was welded on site weighing 4 tonn. The house was built and designed around this main feature.
Leschi Residence
Leschi Residence
Mohler + Ghillino Architects
The open steel stair w/ bamboo treads 'floats' in the corner window overlooking the garden. photo: Ben Benschneider
Sunset Overlook
Sunset Overlook
John Lum Architecture, Inc. AIA
Photos Courtesy of Sharon Risedorph and Arrowood Photography
Blott Residence
Blott Residence
Built Incorporated
Remodel/ Addition of Ranch style home with RD Architecture. All metalwork, cabinetry, concrete custom built by Built Inc.
staircase
staircase
Elad Gonen
villa. architect : dror barda (drorbarda.com)
Coventry Lake Contemporary Stunner
Coventry Lake Contemporary Stunner
Nosan Signature Homes
Soaring 20 feet from the lower-level floor to the underside of the main floor ceiling, this 2017 home features a magnificent wall constructed of split-faced Indiana limestone of varying heights. This feature wall is the perfect backdrop for the magnificent black steel and stained white oak floating stairway. The linear pattern of the stone was matched from outside to inside by talented stone masons to laser perfection. The recess cove in the ceiling provides wall washing hidden LED lighting to highlight this feature wall.