Bel Air Modern
Bel Air Modern
Koffka Phakos Design
Landscape Design by Ryan Gates and Joel Lichtenwalter, www.growoutdoordesign.com
New Canaan Residence
New Canaan Residence
Specht Architects
This residence, nestled into a clearing in a lush forested landscape, was designed to immerse its occupants in the full range of environments that the site offers. A winding drive brings visitors through the forest to arrive at an open hilltop court that is defined by the low, embracing form of the house. The house is built on a steep grade, with the entry on the second level, so as you move inside, the feeling of grounded horizontality becomes one of floating in the treetops. The tree canopy enfolds the interior space and creates a visual perimeter that changes with the seasons. A staircase tucked behind the free-standing fireplace leads down to the lower level of the house, which is carved into the earth and gives onto the forest floor. The cozy nature of the lower level provides an experiential contrast to the expansive and light-filled level above. Architect: Specht Harpman Interior Design: Carrier & Co. Photographer: Elizabeth Felicella Press and Awards AIA Design Award Residential Architect (RA) Award Architectural Digest New Canaan Modern Homes Tour
Airport House - Denver Contemporary Residence
Airport House - Denver Contemporary Residence
Architectural Workshop
Sited on a runway with sweeping views of the Colorado Rockies, the residence with attached hangar is designed to reflect the convergence of earth and sky. Stone, masonry and wood living spaces rise to a glass and aluminum hanger structure that is linked by a linear monolithic wall. The spatial orientations of the primary spaces mirror the aeronautical layout of the runway infrastructure. The owners are passionate pilots and wanted their home to reflect the high-tech nature of their plane as well as their love for contemporary and sustainable design, utilizing natural materials in an open and warm environment. Defining the orientation of the house, the striking monolithic masonry wall with the steel framework and all-glass atrium bisect the hangar and the living quarters and allow natural light to flood the open living spaces. Sited around an open courtyard with a reflecting pool and outdoor kitchen, the master suite and main living spaces form two ‘wood box’ wings. Mature landscaping and natural materials including masonry block, wood panels, bamboo floor and ceilings, travertine tile, stained wood doors, windows and trim ground the home into its environment, while two-sided fireplaces, large glass doors and windows open the house to the spectacular western views. Designed with high-tech and sustainable features, this home received a LEED silver certification. LaCasse Photography
Timberframe Lake Escape
Timberframe Lake Escape
Old Hampshire Designs Inc
Built by Old Hampshire Designs, Inc. John W. Hession, Photographer
Home in St. Louis
Home in St. Louis
JML Interior Design
The sunroom was one long room, and very difficult to have conversations in. We divided the room into two zones, one for converstaion and one for privacy, reading and just enjoying the atmosphere. We also added two tub chairs that swivel so to allow the family to engage in a conversation in either zone.
Port Ludlow House
Port Ludlow House
FINNE Architects
The Port Ludlow Residence is a compact, 2400 SF modern house located on a wooded waterfront property at the north end of the Hood Canal, a long, fjord-like arm of western Puget Sound. The house creates a simple glazed living space that opens up to become a front porch to the beautiful Hood Canal. The east-facing house is sited along a high bank, with a wonderful view of the water. The main living volume is completely glazed, with 12-ft. high glass walls facing the view and large, 8-ft.x8-ft. sliding glass doors that open to a slightly raised wood deck, creating a seamless indoor-outdoor space. During the warm summer months, the living area feels like a large, open porch. Anchoring the north end of the living space is a two-story building volume containing several bedrooms and separate his/her office spaces. The interior finishes are simple and elegant, with IPE wood flooring, zebrawood cabinet doors with mahogany end panels, quartz and limestone countertops, and Douglas Fir trim and doors. Exterior materials are completely maintenance-free: metal siding and aluminum windows and doors. The metal siding has an alternating pattern using two different siding profiles. The house has a number of sustainable or “green” building features, including 2x8 construction (40% greater insulation value); generous glass areas to provide natural lighting and ventilation; large overhangs for sun and rain protection; metal siding (recycled steel) for maximum durability, and a heat pump mechanical system for maximum energy efficiency. Sustainable interior finish materials include wood cabinets, linoleum floors, low-VOC paints, and natural wool carpet.
Morningside bungalow
Morningside bungalow
Meriwether Inc
This 1919 bungalow was lovingly taken care of but just needed a few things to make it complete. The owner, an avid gardener wanted someplace to bring in plants during the winter months. This small addition accomplishes many things in one small footprint. This potting room, just off the dining room, doubles as a mudroom. Design by Meriwether Felt, Photos by Susan Gilmore
Screen Porch
Screen Porch
Forte Building Group, LLC
Garett & Carrie Buell of Studiobuell / studiobuell.com
Naples Reserve Model Home
Naples Reserve Model Home
Design Studio by Raymond
While not overly large by way of swimming purposes, the Pool allows the comfort of sunbathing on its umbrella covered wet shelf that is removable when full sunlight is required to work away those winter whites. Illuminated water runs around a wooden deck that feels as if you are floating over the pool and a submerged spa area transports you to the back of a yacht in harbor at night time. The linear fire pit provides warmth on those rarely found winter days in Naples, yet offers nightly ambiance to the adjacent Spa or Lanai area for a focal point when enjoying the use of it. 12” x 24” Shell Stone lines the pool and lanai deck to create a tranquil pallet that moves the eye across its plain feel and focuses on the glass waterline tile and light grey glass infused pebble finish. LED Bubblers line the submerged gas heated Spa so as to create both a sound and visual barrier to enclose the resident of this relaxation space and allow them to disappear into the warmth of the water while enjoying the ambient noise of their affects.
Tice Residences
Tice Residences
DesignARC
The Tice Residences replace a run-down and aging duplex with two separate, modern, Santa Barbara homes. Although the unique creek-side site (which the client’s original home looked toward across a small ravine) proposed significant challenges, the clients were certain they wanted to live on the lush “Riviera” hillside. The challenges presented were ultimately overcome through a thorough and careful study of site conditions. With an extremely efficient use of space and strategic placement of windows and decks, privacy is maintained while affording expansive views from each home to the creek, downtown Santa Barbara and Pacific Ocean beyond. Both homes appear to have far more openness than their compact lots afford. The solution strikes a balance between enclosure and openness. Walls and landscape elements divide and protect two private domains, and are in turn, carefully penetrated to reveal views. Both homes are variations on one consistent theme: elegant composition of contemporary, “warm” materials; strong roof planes punctuated by vertical masses; and floating decks. The project forms an intimate connection with its setting by using site-excavated stone, terracing landscape planters with native plantings, and utilizing the shade provided by its ancient Riviera Oak trees. 2012 AIA Santa Barbara Chapter Merit Award Jim Bartsch Photography