7,26,008 Dining Room Design Ideas

Stanwood Drive
Stanwood Drive
J. Grant Design Studio
Design: J. Grant Design Studio Contractor: Giffin & Crane Photo: Jim Bartsch
Wellesley Green Home
Wellesley Green Home
ZeroEnergy Design
This LEED Platinum certified house reflects the homeowner's desire for an exceptionally healthy and comfortable living environment, within a traditional neighborhood. INFILL SITE. The family, who moved from another area of Wellesley, sought out this property to be within walking distance of the high school and downtown area. An existing structure on the tight lot was removed to make way for the new home. 84% of the construction waste, from both the previous structure and the new home, was diverted from a landfill. ZED designed to preserve the existing mature trees on the perimeter of the property to minimize site impacts, and to maintain the character of the neighborhood as well as privacy on the site. EXTERIOR EXPRESSION. The street facade of the home relates to the local New England vernacular. The rear uses contemporary language, a nod to the family’s Californian roots, to incorporate a roof deck, solar panels, outdoor living space, and the backyard swimming pool. ZED’s careful planning avoided to the need to face the garage doors towards the street, a common syndrome of a narrow lot. THOUGHTFUL SPACE. Homes with dual entries can often result in duplicate and unused spaces. In this home, the everyday and formal entry areas are one and the same; the front and garage doors share the entry program of coat closets, mudroom storage with bench for removing your shoes, and a laundry room with generous closets for the children's sporting equipment. The entry area leads directly to the living space, encompassing the kitchen, dining and sitting area areas in an L-shaped open plan arrangement. The kitchen is placed at the south-west corner of the space to allow for a strong connection to the dining, sitting and outdoor living spaces. A fire pit on the deck satisfies the family’s desire for an open flame while a sealed gas fireplace is used indoors - ZED’s preference after omitting gas burning appliances completely from an airtight home. A small study, with a window seat, is conveniently located just off of the living space. A first floor guest bedroom includes an accessible bathroom for aging visitors and can be used as a master suite to accommodate aging in place. HEALTHY LIVING. The client requested a home that was easy to clean and would provide a respite from seasonal allergies and common contaminants that are found in many indoor spaces. ZED selected easy to clean solid surface flooring throughout, provided ample space for cleaning supplies on each floor, and designed a mechanical system with ventilation that provides a constant supply of fresh outdoor air. ZED selected durable materials, finishes, cabinetry, and casework with low or no volatile organic compounds (VOCs) and no added urea formaldehyde. YEAR-ROUND COMFORT. The home is super insulated and air-tight, paired with high performance triple-paned windows, to ensure it is draft-free throughout the winter (even when in front of the large windows and doors). ZED designed a right-sized heating and cooling system to pair with the thermally improved building enclosure to ensure year-round comfort. The glazing on the home maximizes passive solar gains, and facilitates cross ventilation and daylighting. ENERGY EFFICIENT. As one of the most energy efficient houses built to date in Wellesley, the home highlights a practical solution for Massachusetts. First, the building enclosure reduces the largest energy requirement for typical houses (heating). Super-insulation, exceptional air sealing, a thermally broken wall assembly, triple pane windows, and passive solar gain combine for a sizable heating load reduction. Second, within the house only efficient systems consume energy. These include an air source heat pump for heating & cooling, a heat pump hot water heater, LED lighting, energy recovery ventilation, and high efficiency appliances. Lastly, photovoltaics provide renewable energy help offset energy consumption. The result is an 89% reduction in energy use compared to a similar brand new home built to code requirements. RESILIENT. The home will fare well in extreme weather events. During a winter power outage, heat loss will be very slow due to the super-insulated and airtight envelope– taking multiple days to drop to 60 degrees even with no heat source. An engineered drainage system, paired with careful the detailing of the foundation, will help to keep the finished basement dry. A generator will provide full operation of the all-electric house during a power outage. OVERALL. The home is a reflection of the family goals and an expression of their values, beautifully enabling health, comfort, safety, resilience, and utility, all while respecting the planet. ZED - Architect & Mechanical Designer Bevilacqua Builders Inc - Contractor Creative Land & Water Engineering - Civil Engineering Barbara Peterson Landscape - Landscape Design Nest & Company - Interior Furnishings Eric Roth Photography - Photography
Portland Apartment
Portland Apartment
Jessica Helgerson Interior Design
This project was simply furnishing the front room of a small Portland apartment. The apartment is north-facing so we chose a soft yellow for the ceiling to bring in a feeling of warmth and sunlight. The walls are a pale grey, and both colors find their way into the layers of Emily’s abstracted land and sea scape mural.
Wood Farmhouse Kitchen & Dining | Kimball Starr Interior Design
Wood Farmhouse Kitchen & Dining | Kimball Starr Interior Design
Kimball Starr Interior Design
This modern farmhouse dining area is enveloped in cedar-wood walls and showcases a gorgeous white glass chandelier.
Living | Masseria Country Resort, Ostuni (BR)
Living | Masseria Country Resort, Ostuni (BR)
VIMAR
Un country resort di charme indiscusso, il cui nucleo centrale risale al XVI secolo e racconta in ogni suo dettaglio la storia secolare della Valle d’Itria, uno dei luoghi più suggestivi dell’entroterra pugliese.
Menlo Park - new traditional house
Menlo Park - new traditional house
JPM Construction
JPM Construction offers complete support for designing, building, and renovating homes in Atherton, Menlo Park, Portola Valley, and surrounding mid-peninsula areas. With a focus on high-quality craftsmanship and professionalism, our clients can expect premium end-to-end service. The promise of JPM is unparalleled quality both on-site and off, where we value communication and attention to detail at every step. Onsite, we work closely with our own tradesmen, subcontractors, and other vendors to bring the highest standards to construction quality and job site safety. Off site, our management team is always ready to communicate with you about your project. The result is a beautiful, lasting home and seamless experience for you.
Dining room restored
Dining room restored
Tim Andersen Architect
We restored original dining room buffet, box beams and windows. Owners removed a lower ceiling to find original box beams above still in place. Buffet with beveled mirror survived, but not the leaded glass. New art glass panels were made by craftsman James McKeown. Sill of flanking windows was the right height for a plate rail, so there may have once been one. We added continuous rail with wainscot below. Since trim was already painted we used smooth sheets of MDF, and applied wood battens. Arch in bay window and enlarged opening into kitchen are new. Benjamin Moore (BM) colors are "Confederate Red" and "Atrium White." Light fixtures are antiques, and furniture reproductions. David Whelan photo
Modern Farmhouse Project
Modern Farmhouse Project
House of Jade Interiors
House of Jade Interiors. Modern farmhouse dining room.
Mill Valley Hills
Mill Valley Hills
User
Bench - BD Upholstering Bench fabric - Perennials Pillow Fabric - Shears and Window Tabletop - Santee Design Chairs - Serena and Lily Chandelier - Currey Co Hardware - Restoration Hardware
Humphrey House
Humphrey House
Penny Black Interiors LLC.
The architecture of this mid-century ranch in Portland’s West Hills oozes modernism’s core values. We wanted to focus on areas of the home that didn’t maximize the architectural beauty. The Client—a family of three, with Lucy the Great Dane, wanted to improve what was existing and update the kitchen and Jack and Jill Bathrooms, add some cool storage solutions and generally revamp the house. We totally reimagined the entry to provide a “wow” moment for all to enjoy whilst entering the property. A giant pivot door was used to replace the dated solid wood door and side light. We designed and built new open cabinetry in the kitchen allowing for more light in what was a dark spot. The kitchen got a makeover by reconfiguring the key elements and new concrete flooring, new stove, hood, bar, counter top, and a new lighting plan. Our work on the Humphrey House was featured in Dwell Magazine.
STOWE, VT - Slope Side
STOWE, VT - Slope Side
DEANE Inc | Distinctive Design & Cabinetry
DEANE Inc has incorporated both classic and modern components into open kitchen and dining room space. Clean cut furniture in subtle hues are complemented by the stainless steel appliances of the custom kitchen. The open floor plan featuring a breakfast bar, functional kitchen, and large dining space allows for social gathering and family meals.