Delancey Street - Kitchen

The homeowner felt closed-in with a small entry to the kitchen which blocked off all visual and audio connections to the rest of the first floor. The small and unimportant entry to the kitchen created a bottleneck of circulation between rooms. Our goal was to create an open connection between 1st floor rooms, make the kitchen a focal point and improve general circulation.

We removed the major wall between the kitchen & dining room to open up the site lines and expose the full extent of the first floor. We created a new cased opening that framed the kitchen and made the rear Palladian style windows a focal point. White cabinetry was used to keep the kitchen bright and a sharp contrast against the wood floors and exposed brick. We painted the exposed wood beams white to highlight the hand-hewn character.

The open kitchen has created a social connection throughout the entire first floor. The communal effect brings this family of four closer together for all occasions. The island table has become the hearth where the family begins and ends there day. It's the perfect room for breaking bread in the most casual and communal way.

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has 2 questions

What Houzzers are commenting on:

cyndi_west
Cyndi West added this to Living Room Kitchen Combo9 August 2022

interested in the backsplash, countertops. with the red brick

alissa_mcphetridge
Alissa Barcellos added this to Alissa's Ideas3 May 2022

Colors, Brick, Furniture, and Finishes

Kitchens with Similar Colours
The McDonough's
Los Altos New Residence
GJB House
Nybrogatan 57
Exquisite Custom Home
The Layered Kitchen
On Point
Tarrytown Kitchen