LARGE CONTEMPORARY FAMILY HOME
LARGE CONTEMPORARY FAMILY HOME
Bagnato Architecture & Interiors
The undercover patio is large enough to house an area for the outdoor kitchen and dining/sitting area.
Earthy Modern
Earthy Modern
Noel Cross+Architects
Who says green and sustainable design has to look like it? Designed to emulate the owner’s favorite country club, this fine estate home blends in with the natural surroundings of it’s hillside perch, and is so intoxicatingly beautiful, one hardly notices its numerous energy saving and green features. Durable, natural and handsome materials such as stained cedar trim, natural stone veneer, and integral color plaster are combined with strong horizontal roof lines that emphasize the expansive nature of the site and capture the “bigness” of the view. Large expanses of glass punctuated with a natural rhythm of exposed beams and stone columns that frame the spectacular views of the Santa Clara Valley and the Los Gatos Hills. A shady outdoor loggia and cozy outdoor fire pit create the perfect environment for relaxed Saturday afternoon barbecues and glitzy evening dinner parties alike. A glass “wall of wine” creates an elegant backdrop for the dining room table, the warm stained wood interior details make the home both comfortable and dramatic. The project’s energy saving features include: - a 5 kW roof mounted grid-tied PV solar array pays for most of the electrical needs, and sends power to the grid in summer 6 year payback! - all native and drought-tolerant landscaping reduce irrigation needs - passive solar design that reduces heat gain in summer and allows for passive heating in winter - passive flow through ventilation provides natural night cooling, taking advantage of cooling summer breezes - natural day-lighting decreases need for interior lighting - fly ash concrete for all foundations - dual glazed low e high performance windows and doors Design Team: Noel Cross+Architects - Architect Christopher Yates Landscape Architecture Joanie Wick – Interior Design Vita Pehar - Lighting Design Conrado Co. – General Contractor Marion Brenner – Photography
Smiths Lake House
Smiths Lake House
Sandberg Schoffel Architects
The covered entry stair leads to the outdoor living space under the flying roof. The building is all steel framed and clad for fire resistance. Sprinklers on the roof can be remotely activated to provide fire protection if needed. Photo; Guy Allenby
Bay Street
Bay Street
Bittoni Architects
A radical remodel of a modest beach bungalow originally built in 1913 and relocated in 1920 to its current location, blocks from the ocean. The exterior of the Bay Street Residence remains true to form, preserving its inherent street presence. The interior has been fully renovated to create a streamline connection between each interior space and the rear yard. A 2-story rear addition provides a master suite and deck above while simultaneously creating a unique space below that serves as a terraced indoor dining and living area open to the outdoors. Photographer: Taiyo Watanabe