1. gable roof

175 Coastal Home Design Photos

Newport Beach Ocean Front
Newport Beach Ocean Front
William Guidero Planning and Design
Traditional/ beach contempoary exterior photo chris darnall
Lake Houses
Lake Houses
Durrett Homes
Lake House in East Texas
1400 La Paz
1400 La Paz
Urban Infill Corporation
Randy Hamilton, Hamilton Images
White Residence
White Residence
Goggans Residential Architecture
Atlantic Archives, Inc./Richard Leo Johnson Paragon Custom Construction LLC
Swede Hill House
Swede Hill House
Aquidneck Properties
Design + Build by Aquidneck Properties :: 2013 AIA Rhode Island Honor Award :: Photo: Warren Jagger Photography
Bayfront Hamptons Pool House
Bayfront Hamptons Pool House
Hamptons Habitat Enterprises Corp.
This luxury Hamptons pool house features a flat screen television and scenic bay views. View more Hamptons pools and cabanas on our website at: http://hamptonshabitat.com/featured-rooms-areas/hamptons-pools-and-cabanas/ Photo by Ron Papageorge
Small Beach House Renovation
Small Beach House Renovation
Caleb Johnson Studio
Natural cedar siding, stone entryway, on the left of the door is a full wall, this allows the owner the protection from the wind and rain off the ocean when entering the building. Trent Bell Photography
Carman Bay Cottage (Lake Minnetonka)
Carman Bay Cottage (Lake Minnetonka)
John Kraemer & Sons
Builder: John Kraemer & Sons | Architect: Swan Architecture | Interiors: Katie Redpath Constable | Landscaping: Bechler Landscapes | Photography: Landmark Photography
Breakers Beach House
Breakers Beach House
Noel Cross+Architects
Firmness . . . Santa Cruz’s historically eclectic Pleasure Point neighborhood has been evolving in its own quirky way for almost a century, and many of its inhabitants seem to have been around just as long. They cling to the relaxed and funky seaside character of their beach community with an almost indignant provinciality. For both client and architect, neighborhood context became the singular focus of the design; to become the “poster child” for compatibility and sustainability. Dozens of photos were taken of the surrounding area as inspiration, with the goal of honoring the idiosyncratic, fine-grained character and informal scale of a neighborhood built over time. A low, horizontal weathered ipe fence at the street keeps out surfer vans and neighborhood dogs, and a simple gate beckons visitors to stroll down the boardwalk which gently angles toward the front door. A rusted steel fire pit is the focus of this ground level courtyard, which is encircled by a curving cor-ten garden wall graced by a sweep of horse tail reeds and tufts of feather grass. Extensive day-lighting throughout the home is achieved with high windows placed in all directions in all major rooms, resulting in an abundance of natural light throughout. The clients report having only to turning on lights at nightfall. Notable are the numerous passive solar design elements: careful attention to overhangs and shading devices at South- and West-facing glass to control heat gain, and passive ventilation via high windows in the tower elements, all are significant contributors to the structure’s energy efficiency. Commodity . . . Beautiful views of Monterey Bay and the lively local beach scene became the main drivers in plan and section. The upper floor was intentionally set back to preserve ocean views of the neighbor to the north. The surf obsessed clients wished to be able to see the “break” from their upper floor breakfast table perch, able to take a moment’s notice advantage of some killer waves. A tiny 4,500 s.f. lot and a desire to create a ground level courtyard for entertaining dictated the small footprint. A graceful curving cor-ten and stainless steel stair descends from the upper floor living areas, connecting them to a ground level “sanctuary”. A small detached art studio/surfboard storage shack in the back yard fulfills functional requirements, and includes an outdoor shower for the post-surf hose down. Parking access off a back alley helps to preserve ground floor space, and allows in the southern sun on the view/courtyard side. A relaxed “bare foot beach house” feel is underscored by weathered oak floors, painted re-sawn wall finishes, and painted wood ceilings, which recall the cozy cabins that stood here at Breakers Beach for nearly a century. Delight . . . Commemorating the history of the property was a priority for the surfing couple. With that in mind, they created an artistic reproduction of the original sign that decorated the property for many decades as an homage to the “Cozy Cabins at Breakers Beach”, which now graces the foyer. This casual assemblage of local vernacular architecture has been informed by the consistent scale and simple materials of nearby cottages, shacks, and bungalows. These influences were distilled down to a palette of board and batt, clapboard, and cedar shiplap, and synthesized with bolder forms that evoke images of nearby Capitola Wharf, beach lifeguard towers, and the client’s “surf shack” program requirements. The landscape design takes its cues from boardwalks, rusted steel fire rings, and native grasses, all of which firmly tie the building to its local beach community. The locals have embraced it as one of their own. Architect - Noel Cross Architect Landscape Architect - Christopher Yates Interior Designer - Gina Viscusi-Elson Lighting Designer - Vita Pehar Design Contractor - The Conrado Company