City View Residence

- Completed: 2006
- Project Location: Seattle, WA
- Project Size: 3,925 SF
- Project Cost: $340/SF
- Photographer: Michael Shopenn

An old WWII era house in West Seattle with a very small footprint had one obvious recommendation for a buyer who called us in 2005; a sweeping view of the City of Seattle. The view from the existing house took in Magnolia and Alki Point to the north, the skyscrapers of downtown Seattle, and the bustle of Harbor Island, and Mount Rainer to the south. Working with the existing footprint and foundation, and adding a garage to the west, we created an urban residence of 3925 square feet.
A glass curtain wall that stretches across the east side of the house and turns the south and north corners was dictated by the environment; any walls used would have blocked the view to the City of Seattle. A basement designed to house office, theater, an exercise room, and a guest suite supports a main floor with kitchen, dining, and living areas in one open space. Commercial sliding doors allow a 21-foot by 9 foot opening to a cantilevered deck and make the deck a part of the living space. A glass skylight and window walls bisect the house to create a stair core that brings natural daylight into the interiors and serves as the spine of the house. The upper level includes bedroom-bathroom suites. A west courtyard garden lends outdoor space to a home that sits above a steep east hillside.
Exposed structural steel allowed the exterior walls of the City View Residence to be 55% glass. Portland cement stucco and zinc panels side the opaque walls and modulate the scale of the house. A roof plane of sealed Douglas fir rafters and fir plywood caps the house with a warm natural material and shelters the walls. A warm pallet of American Cherry cabinetry, bamboo flooring, natural limestone and granite creates a comfortable interior.
The City View Residence uses an advanced hydronic radiant heating system, solar shading glass, and high efficiency appliances and mechanical systems to reduce energy use. The reuse of the existing foundation system expedited permitting at the City of Seattle and saved construction cost and materials.
The City View Residence was a collaboration of Rhodes Architecture + Light, Swenson Say Faget Engineering, LightWire, Lighting Design, and the owners. Mark Madison of Bob Talbot Construction completed this residence in 2006-2007.

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzzers are commenting on:

sararobindavis
Sara Mcphee added this to Deck Doors13 Jul 2019

Doors open inward to save deck space

modmama
Sue McNicoll added this to Exterior20 Jun 2019

concrete/cement, wood and black

lauragschaefer
lauragschaefer added this to Exterior Ideas7 Jun 2019

Mix of black windows and wood bifold doors

krissssy3
krissssy3 added this to moses6 Jun 2019

Thisis PERFECT in many ways - LOVE the large size blocks on the exterior - and combo with panels and metal....

webuser_830866196
S. R. added this to Ringo house ideas2 Jun 2019

Like the use of lines on the concrete

anne_gordon33
Anne Gordon added this to Exteriors24 May 2019

I like the idea of a large doorway leading from the kitchen to an outdoor patio that would have views to the southeast. This would be an outdoor patio for breakfast or lunch

zill
zill added this to room extension17 May 2019

single door ( verandah entrance)

helenhelpling
helenhelpling added this to helenhelpling's ideas15 May 2019

another example of empire block in complementing shapes

People who liked this photo also liked
Capitol Hill
Modern Exterior
Sycamore Canyon Contemporary
Olympic View House
Orchard House
Ames
Green Cubed Modern Exterior Photos
Front Elevation
Exteriors with Similar Colours
Tarrytown Classic
Front Facades
Angophora House
House of Bricks
Traditional Exterior
Street of Dreams
Auburn Hillside Home
Asian Inspired Estate