'Brutalist' Inspired Mountain Condo

Embracing the natural elements of this circa 1960’s Condo development in Stowe Vermont was a priority for our clients. We worked closely with a great design team and our clients to create this simple, but beautiful minimalist retreat. Our clients, both authors, wanted a place to withdraw from the endless distractions and fast pace rhythms of the city. Custom made cabinets, bookshelves and built ins helped off set the sandblasted CMU block walls and ground concrete floors. A beautiful handcrafted stairwell was a center piece connecting the three floors. A handcrafted integrated concrete sink in the master is was another testament to the mixed mediums used to create this space. We embraced exposed conduit and commercial grade light fixtures throughout which helped add to the overall minimalist feel of the space. There is a beautiful rawness to this project which everyone came to admire.

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzz contributors are saying:

mitchell_parker
Mitchell Parker added this to 4 American Kitchens With Wooden Cabinets19 October 2019

1. Wonderful white oakDesigner: Ernie Ruskey of Tektonika Studio Architects General contractor: Black Hackerson of Newschool BuildersLocation: Stowe, VermontSize: 400 square feet (37 square meters); 20 by 20 feetHomeowners’ request. “This was a dated ski condo,” says builder Black Hackerson. “The clients wanted to embrace some of the natural elements of the space while updating and adding some warmer-feeling elements.” Wood cabinets. “With all of the concrete floors and exposed concrete block of the stairwell and steel railings, wood was a natural choice for the cabinets to break up those mediums,” Hackerson says. “We used a raised-grain white oak veneer on all of the cabinets and vanities in the house, with overlaid doors. Clean and simple but yet elegant in the same breath.”Other special features. An island with a white oak butcher block top and a custom steel frame clad in nickel gap white oak shiplap. “We also pulled up the flooring and ground down the concrete and applied a clear epoxy finish over the floors,” Hackerson says. “We left a lot of the inconsistencies of the floor to add to the character of the unit. We also opened the floor plan up where the kitchen originally was a galley style. The new larger sliding door brings in a lot of natural light. To add a touch of natural warmth, we installed live-edge walnut floating shelves against the tile backsplash and installed undercabinet LED lighting flush with the shelves.”Designer tip. “Embracing the canvas we had to work with. We were limited by the original construction of the building — concrete precast slab floors, concrete block exterior walls,” Hackerson says. “We only had a few places where we could run plumbing and venting, and the architects and our team had to work close together to figure out how to make everything work together and blend the aesthetic ideal with the reality of the space we were working in. Once we all embraced the fact there were only so many options given the constraints, things became infinitely easier to find solutions for.”Find a kitchen designer near you

What Houzzers are commenting on:

webuser_87895895
Ruth Setzer added this to 2021 Ideas15 May 2021

Subway Tile Backsplash_05-15-21

sabrinainqc
sabrinainqc added this to Kitchen Ideas11 November 2020

Industrial take on the Scandinavian look with the addition of black?

dee_copley
RE/MAX Integrity added this to Dee's ideas20 September 2020

not enough contrast on the bar top