12,83,603 Bedroom Design Ideas

HALF ARC HOUSE
HALF ARC HOUSE
Insplosion
The yellow door pent house design by between walls pune
The yellow door pent house design by between walls pune
Inclined Studio
Project: THE YELLOW DOOR HOUSE Location:Pune Carpet Area: 2000 sq.ft Type: 2 bhk Penthouse Company: Between Walls Designer: Natasha Shah Photography courtesy: Inclined Studio (Maulik Patel) This project started two year ago with a very defined brief. This is a weekend gateway penthouse of 2000 sq.ft (approx.) for our client Mr. Vishal Jain. The penthouse is a 2BHK with ample terrace space which is perfect to host parties and enjoy a nice chilly evening watching a movie overlooking the stars above. The client was fascinated by his travel to Greece and wanted his holiday home to reflect his love for it. We explored the concepts and realised that it’s all about using local materials and being sustainable as far as possible in design. We visualised the space as a white space with yellows and blues and various patterns and textures. We had to give the client the experience of a holiday home that he admired keeping in mind that the vernacular design sense should still remain but with materials that were available in and around Pune. We started selecting materials that were sustainable and handcrafted in our city majorly. We wanted to use local materials available in Pune in such a way that they looked different and we could achieve the effect that the client was looking for as an end product. Use of recyclable material was also done at a great extent as cost was a major factor, it being a vacation home. We reused the waste kota that was discarded on site as the terrace flooring and created a pattern out of it which replicated the old streets of Greece. The beds and seating we made in civil and finished with IPS. The staircase tread is made out of readymade tread-tiles and the risers are of printed tiles to pop in a little colour and the railing is made on-site from Teakwood and polished. All internal floorings and and dado’s are tiles. A blue dummy window has been reused from and repainted. The main door is Painted yellow to bring in the cheerfulness and excitement. As we enter the living room everything around is in shades of white and then there are browns, yellows and blues splashed on the canvas. The jute carpet, the pots and the cane wall art are all handcrafted. The balcony connects to the living and kids room. A rocking chair has been placed there to unwind and relax. The light and shadow play that the ceiling bamboo performs throughout the day adds to a lot of character in the balcony. The kids room has been kept simple with just hanging ropes from the ceiling on the corners of the bed for it to connect to the outdoors and the rustic nature is continued from the living to kids room. The blue master bedroom door opens up to a very dramatic blue ceiling and white sheer space along with a cozy corner with a round jute carpet and bamboo wall art. The terrace entrance door continuous to the yellow on door and its yellow tiles. The bar overlooks the beautiful sunset view. There are steps created as seating space to enjoy a movie projected on the front blank wall in the front. The seating is made in civil and is finished with IPS. The green wall make the space picture perfect.
The Brick Abode
The Brick Abode
Alok Kothari Architects
Parents' room - Defined using a zig-zag pattern
The Modern Fusion Home @ Svasa Homes, Bangalore
The Modern Fusion Home @ Svasa Homes, Bangalore
IBR Designs
This uber cool room was designed in keeping with the personality of a young gentleman with an exquisite taste. The eccentric personality of the client was the inspiration as well as motivation to go all out with a raw, rustic theme for this room. The bold natural textures present in this room add a charming persona into the room. Creating this theme for a teenage boy demanded a skewed thought process and out-of-the-box thinking. Pairing cement texture that is strong in its personality yet subtle in its appearance with sycamore burl horizontal veneer resulted in a vibe like that of a super-cool bachelor pad. Continuing the texture to the ceiling as well completes the look and enhances the overall ambiance of the space. The black metal rods used for the fabricated study unit, metal profiles for the wardrobes complement the colors and textures in the room and exuberate strength and structure, appreciating the love for fitness in the client. The profile light running from the bedside and onto the ceiling throughout the length of the room heightens the drama to the next level. The play of lights on the combination of the various materials and textures creates an almost surreal and picturesque image. The balcony was designed as a twist on the raw and rustic theme of the bedroom. Natural materials were used but to create a cozier environment that was fresh and connects with the environment outside yet not completely detached with the inside.
1